Letošní Filmovku zahájí Olga Sommerová s dokumentem o Michaelu Kocábovi

Foto: LFŠ
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Sedm dní plných filmů, přednášek a setkávání s filmovými tvůrci nabídne v pořadí 48. Letní filmová škola, která se uskuteční v Uherském Hradišti už za měsíc a půl. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou herec Ondřej Vetchý, režisérka Michaela Pavlátová, režisér Semih Kaplanoğlu a klubista Pavel Tomešek.

Už za pár týdnů zahájíme v Uherském Hradišti naši milovanou Filmovku, která se pomalu vrací do režimu bez jakéhokoliv omezení, s pokračující podporou našich dlouholetých partnerů, za což jsme moc vděčni. A jsme vděčni i za to, že jsme jako jediný filmový festival nemuseli přerušit kontinuitu a 48. ročník naváže na všechny uplynulé,“ doplňuje ředitelka festivalu Radana Korená.

Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek, kdy režisérka Olga Sommerová v celosvětově první veřejné projekci uvede dokument Michael Kocáb – Rocker versus politik. Premiéry se zúčastní také samotný hlavní protagonista filmu.

Je mi ctí, že Letní filmová škola přijala můj dokument o Michaelu Kocábovi jako zahajovací film festivalu. Těším se do Uherského Hradiště i proto, že jsem zde před třemi lety zažila před projekcí filmu o Jiřím Suchém jedny z nejkrásnějších narozenin, k nimž jsem dostala jako dárek Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Doufám, že vás náš film nezklame,“ řekla režisérka Olga Sommerová.

Celovečerní dokumentární snímek Michael Kocáb – Rocker versus politik nabízí portrét výrazné osobnosti, hudebníka a politika, který nadále zůstává výrazným a nepřehlédnutelným občanským aktivistou. Jeho životní etapy postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život Michael Kocáb nahlíží.

Pořádající Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí herci Ondřeji Vetchému.

Jsme moc rádi, že jedna z letošních Výročních cen připadne právě Ondřeji Vetchému, protože si mimořádně vážíme nejen jeho hereckého talentu, ale i lidské a občanské angažovanosti. Za více než čtyřicet let své herecké práce vytvořil nepřebernou řadu rolí, z nichž mnohé již dnes snesou přízvisko kultovní,” řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Další Výroční cenu letos převezme režisérka Michaela Pavlátová, režisér Semih Kaplanoğlu a vedoucí filmového klubu Pavel Tomešek.

Hostem festivalu bude také například německá scenáristka a režisérka Eliza Petkova, jejíž drama Smutek se dostalo na prestižní Berlinale i do vzdělávacího programu CinEd.

Letní filmová škola se letos koná od 29. července do 4. srpna.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x