Letošní léto bylo pro záchranáře horské služby extrémně náročné. A pak přišly povodně…

Foto: Horská služba ČR
BESKYDY – Letošní extrémně teplé léto se neslo ve znamení silného turistického ruchu, a tak není divu, že pro horské záchranáře byla tato část roku velice náročná. Neodpočinuli si však ani s nástupem podzimu, kdy se pro změnu aktivně věnovali pomoci v místech zasažených povodněmi. Do té se zapojilo více než 100 profesionálních i dobrovolných záchranářů.

Letošní letní prázdniny byly pro horské záchranáře náročnější než ty minulé. Letošních 2 608 zásahů v průběhu dvou měsíců bylo o cca 450 výjezdů více než v loňském roce a téměř o 350 více než v roce 2022.

Tato čísla odráží zvýšený zájem turistů o letní pobyty na horách, především ve spojitosti s rozšířenou nabídkou služeb v jednotlivých turistických destinacích,“ informoval mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Stejně jako v posledních letech bylo nejvíce výjezdů v Jeseníkách. Největší nárůst zásahů pak zaznamenali záchranáři v Krkonoších a na Šumavě.

Velký počet letošních výjezdů byl spojen s alergickými reakcemi na bodnutí hmyzem, které vedly pro postižené v mnoha případech až k ohrožení života. Mnoho z těchto situací, nevyjímaje další typy zásahů, dopadly pro návštěvníky hor dobře také díky dokonalé spolupráci se ZZS v jednotlivých krajích,“ pokračoval Fryš.

V posledních týdnech však byla práce horských záchranářů poněkud odlišná od normálu – pomáhali totiž v místech zasažených povodněmi, kde jejich činnost spočívala především v úklidových pracích a záchraně majetku všeho druhu.

To, co jsme viděli, je pro člověka, který se do míst zasažených povodní nedostal, jen těžko představitelné. Domy podemleté do základu, s láskou opečovávané zahrádky s nánosem půl metru bahna, sklepy se dřívím a uhlím připraveným na topnou sezónu zalité směsí bahna a vody. Lidé, kteří vynášejí zničený nábytek, elektroniku, postele a oblečení na hromady. Jenom se dívají, jak jejich majetek mizí v kontejnerech,“ popsal situaci v postižených místech jeden ze záchranářů J. Fabián.

Zobrazit fotogalerii >>