Letošní Lidovou stavbou Zlínského kraje je venkovský domek v Tupesích

foto: Zlínský kraj
TUPESY – Titul Lidová stavba Zlínského kraje letos putuje do Tupes. Připadl venkovskému domku č.p. 174. O domek se stará jeho majitelka Gabriela Kulová s manželem, který ocenění převzal.

Už od roku 2008 uděluje Zlínský kraj titul Lidová stavba roku. Ten letošní putuje do Tupes, kde stojí venkovský domek č.p. 174. Stará se o něj Gabriela Kulová spolu se svým manželem, který v pátek převzal z rukou hejtmana Radima Holiše a radní pro oblast kultury Zuzany Fišerové ocenění za nejkrásnější lidovou stavbu.

„Za obnovou takových staveb stojí velký kus odvedené práce, kreativity, ale i odvahy, protože opravit takovou stavbu není vůbec jednoduché. Všem, kteří se do takového díla pustí, si vážím. Chci jim poděkovat a vyjádřit svůj respekt a úctu,“ řekl Holiš.

Práci všech, kteří zachovávají lidové stavby, oceňuje i Fišerová. „Péče o lidové stavby, jejich obnova a zachování je velmi záslužná. Velmi oceňuji přístup vedení obcí i soukromých vlastníků, kteří si uvědomují význam lidové architektury a snaží se, aby v našem regionu zůstalo i pro další generace co nejvíce z rozmanitého kulturního dědictví, jež nám zde zanechali naši předci,“ doplnila.

Vítězný domek v Tupesích si prošel od roku 2018 do roku 2022 rozsáhlou rekonstrukcí. Dnes slouží jako místo pro příležitostné ubytování. Dům je přízemní a částečně podsklepený se sedlovou střechou a obytným půdním prostorem. Majitelé při rekonstrukci mysleli taky na to, aby mu zůstal vzhled staršího vinohradnického domu.

Oceněný domek se o titul pral spolu s dalšími dvěma stavbami – kamenným křížem na Nivnické ulici v Uherském Brodě a veřejným prostorem u kaple sv. Bartoloměje v uherskobrodské místní části Maršov. Všechna místa v červnu navštívila odborná komise, která následně rozhodla o tupeském vítězi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x