Letošní rok slibuje dostatek slivovice. Úroda švestek bude dobrá

ZLÍNSKÝ KRAJ – Sadaři si pochvalují letošní úrodu švestek. Bude dobrá stejně jako vloni.

Pokud by měli sadaři známkovat letošní úrodu švestek, tak by výsledek zněl „dobrá“.  Loňská úroda byla velmi dobrá, podle roku 2019, kdy se neurodilo díky mrazům prakticky nic. Tento rok se možná tomu loňskému nevyrovná, ale i tak bude úroda velká.

„Květní násada je slabší, takže i sklizeň bude slabší. Je to důsledek toho, že loni byla úroda nadprůměrná a některé stromy jsou oslabené a odpočívají, nenasadily tolik květů,“ říká sadař Rostislav Kubáček ze Střílek. Rychle ale dodává: „Celkově je to ale docela dobré. Ideální je, když je průměrná úroda každý rok.“

Cílem intenzivního ovocnářství je, aby stromy rodily každý rok. Při mimořádnějších úrodách je to ovšem obtížnější. Hlavní ale je, že stromy přečkaly dubnové mrazíky, protože ještě nerozkvetly. Právě mrazy ale zasáhly meruňky.

Díky nedávným dešťům se švestkám daří. Plody se budou nalévat, zvětšovat a budou šťavnaté. Bohužel pokud je vlhkost příliš velká, můžou stromy postihnout plísňové choroby. I přesto si ale ovocnáři letošní průběh jara chválí.

Problémem by ovšem mohl být i nedostatek jarních slunečných dnů, během kterých čmeláci a včely nemuseli mít dostatek času na opylování. Štěstím je, že švestkové stromy jsou částečně samosprašné a pomohl jim vítr.

Pokud tedy půjde všechno podle plánů, měl by být letošek opět bohatým na slivovici. Kromě meruněk, které nepřečkaly jarní mrazy, by tak mohl být dostatek například hrušek, jablek nebo třešní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x