Lidé se postavili proti hromadnému kácení stromů na Rybníkách, město se problémem hodlá zabývat

Foto: Extinction Rebellion Vsetín
VSETÍN - Vsetínská radnice obdržela od společností Vodovody a kanalizace Vsetín a Zásobování teplem Vsetín požadavek na skácení 22 stromů na městských pozemcích na sídlišti Rybníky. Proti tomuto záměru se ale ostře postavili někteří obyvatelé a neziskové organizace, město se tak hodlá problémem zabývat, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Jana Raszková.

Pokácení je údajně nutné kvůli rekonstrukci sítí pro teplo, vodu a kanalizaci, které se nacházejí v zemi. „Stromy jsou zdravé, esteticky hodnotné, slouží lidem jako zdroj stínu, soukromí, tlumí hluk, chytají prach a v neposlední řadě tvoří kyslík. Chceme, aby město našlo řešení v podobě přeložek sítí,” řekla členka hnutí Extinction Rebellion Vsetín Vendula Divišová. Na stromech se jako projev nesouhlasu s jejich kácením objevily informační plachty s různými nápisy, například “Dám ti kyslík, když ty mi dáš život!”.

Podle vedení města byly některé stromy a keře v ulicích Družstevní, Těšíkov, Benátky a Konečná svévolně vysazeny v ochranném pásmu vodovodu a teplovodu, což legislativa nepřipouští. Přesto se kácením hodlá město zabývat.

„Uvědomujeme si, že v případě kácení dvaadvaceti stromů by šlo o zásah do městské zeleně, a proto situaci řešíme. V nejbližších dnech se uskuteční jednání za účasti zástupců Odboru životního prostředí městského úřadu, Zásobování teplem Vsetín, Vodovodů a kanalizací Vsetín, spolku Vsetínské fórum a představitelů města s cílem najít řešení vzniklého problému, kdy je nutné provést rekonstrukci starých sítí, aby měli obyvatelé Rybníků zajištěné teplo a vodu, a zároveň je potřeba minimalizovat dopad akce na městskou zeleň,“ oznámil starosta Vsetína Jiří Růžička.

Se zástupci firem chce vedení města probrat možnosti a způsob provedení rekonstrukce sítí. V případě, že jiná varianta, než je skácení stromů nebude možná, vedení města bude požadovat náhradní výsadbu.

Náhradní výsadba však podle odpůrců kácení zdaleka nedosahuje kvality dlouholetých vzrostlých stromů. „Strom musí být vitální více než padesát let, aby z hlediska adaptačních opatření na klimatickou změnu fungoval,“ poznamenala Divišová.

Potrubí v sídlišti Rybníky je historicky nejstarším ve Vsetíně, dosud nebylo nikdy opravováno. Radnice plánuje v příštím roce revitalizaci veřejných prostranství na sídlišti Rybníky, kterou nyní projekčně připravuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x