Lidé si mohou přijít prohlédnout nové expozice Muzea Kroměřížska

Foto: Jiří Balát
KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná hlavní budova Muzea Kroměřížska. Vznikly zde nové výstavní prostory včetně zázemí pro návštěvníky, kteří si zde mohou nově prohlédnout expozici hodin a hodinových mechanismů nebo interaktivní expozici o historii města Kroměříže, serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Všechny prostory jsou navíc bezbariérové. Investorem stavebních úprav za více než 47 milionů korun byl Zlínský kraj, který je zřizovatelem muzea. Využil při tom dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 32 milionů korun. Muzeum v jeho nové podobě si už prohlédli také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek a krajský radní pro oblast kultury, památkové péče, církví, mládeže a sportu Miroslav Kašný.

„Loni a letos se Zlínskému kraji v oblasti kultury mimořádně dařilo, neboť jsme dosáhli na všechny dotace, na které jsme dosáhnout mohli. Díky tomu můžeme realizovat hned několik krásných projektů nejen zde v Kroměříži, ale také například rekonstrukci zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, obnovu památníku na Ploštině nebo revitalizaci hospodářského dvora v Rymicích. Jsem přesvědčen, že všechny tyto projekty jsou vymyšleny tak, že nám opravené objekty budou dobře sloužit a nebude do nich potřeba delší dobu výrazněji investovat. Všem, kteří se na rekonstrukci hlavní budovy Muzea Kroměřížska podíleli, patří velký dík,“ uvedl hejtman Jiří Čunek. Jeho slova doplnil radní Miroslav Kašný, jenž muzeu popřál spoustu spokojených návštěvníku, kteří si z něj do života odnesou cenné poznatky z historie.

Stavební práce se zde uskutečnily v etapách po jednotlivých patrech, při zachování provozu muzea. Kromě vybudování nových expozic byla jejich součástí také výměna části oken a dveří v budově, instalace nového výtahu o větších rozměrech a nosnosti, rekonstrukce veškerých sociálních zařízení či vybudování archivu pro uložení propagačních materiálů. Architektonickými úpravami prošel rovněž vnitřní dvůr, který byl celý nově předlážděn malými kamennými kostkami. Ve dvorní části bylo muzeum rozšířeno o novou celoskleněnou přístavbu.

Nejde o jedinou významnou investiční akci Zlínského kraje v městě Kroměříž. Rozsáhlé investice realizuje kraj v kroměřížských školách. Na kroměřížském gymnáziu se uskutečnila oprava elektroinstalace (náklady 7,664 milionu korun), na Obchodní akademii byla dokončena rekonstrukce požární únikové cesty a vytápění (9,305 milionu korun), na Střední škole – Centru odborné přípravy technické byly rekonstruovány šatny a aktuálně se zde pracuje na rekonstrukci střechy tělocvičny a školní kuchyně (12,950 milionu korun). Na Tauferově střední odborné škole veterinární byla dokončena oprava pitevny a firma zde opravuje vjezd do domova mládeže (3,529 milionu korun), na Střední škole hotelové a služeb pracují řemeslníci na rekonstrukci společenského sálu v objektu Pavlákova (6,558 milionu korun) a na Základní škole a Mateřské škole, F. Vančury se realizuje přístavba a úprava části budov B a C (36 milionů korun).

Vůbec největší aktuálně realizovanou investiční akcí kraje v okrese Kroměříž je záchrana kulturní památky – hospodářského dvora v Rymicích, za téměř 130 milionů korun. Po dokončení stavebních prací zde vznikne expozice, která návštěvníkům přiblíží venkovský život našich předků. Na financování tohoto projektu zajistil kraj rovněž významnou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x