Luhačovická přehrada. Rybáři, bruslaři, běžci i další

Foto: Zlin.cz
POZLOVICE - Ještě před pár týdny tady bylo i o víkendu smutno, pošmourno a neveselo. Jak tak přibývá jara a ubývá koronavirové nákazy, stává se právě tohle krásné místo lakmusovým papírkem nálady lidí. A ta se přes všechny složitosti zlepšuje. Luhačovická přehrada je jasným důkazem toho, že se věci přeci jen hnuly k lepšímu.

„My jsme tu s vnukem, přivstali jsme si a jsme tady rádi, dorazili jsme ze Vsetína, přitom kluk je z Brna, tak máme takový hezký nedělní výlet, teď už jde jen o to, aby braly ryby,“ uvelebil se v dobré víře na břehu zarybněné nádrže František Holba s vnukem Davidem. „Nemyslím, že to budou nějaké žně, můj rekord je kapr 92 centimetrů, ale kdoví, třeba se zadaří,“ doufá děda, který podle vlastních slov rybaří už přes 40 let.

Vedle čeká na první úlovek Jaroslav Blažek, kamarád rovněž ze Vsetína. „Patřím mezi rybáře už nějakých 35 let. Na jednu stranu je to úžasný relax, třeba jako dnes, kdy je krásné počasí, ale na druhou taky pořádný adrenalin, když bojujete s rybou. Na ryby jezdím jenom sem, je to pro mne magické místo,“ vyznává se.

Zatím panuje na břehu čilý ruch. Bruslaři, cyklisté, celé rodiny. Ten pohled je už opravdu mnohem optimističtější. „Jedeme na kolech do Luhačovic, dáme si palačinku, kávičku, jinak máme toto místo moc rádi,“ vypráví na břehu táta mladé rodiny Zdeněk.

„Já to tu mám jako ideální trasu pro shazování přebytečných kil. Běžím už potřetí dokola, chci si dát svých deset kilometrů, na tempu nezáleží, jde mi i o pocit,“ vypráví s mírným zadýcháním paní Jana, která sem vyrazila ze Slavičína.

Zblízka nebo zdaleka, to je jedno. „Už mám od rána pár úlovků, ale jen malé ryby, kdysi jsem tu chytil osmnáctikilového kapra, na Mušově třiadvacetikilového, tak uvidíme, jak se bude letos dařit,“ dodává Zdeněk Vítek z Biskupic, který to sem měl pár kilometrů.

„Byli bychom moc rádi, kdyby se vrátily zlaté časy, naše závody tu patřily k nejnavštěvovanějším, lidé sem jezdili a snad zase budou z celé republiky, máme pěkné zázemí v naší rybářské chatě, tak snad se opravdu všechno vrací,“ těší se hospodář zdejších luhačovických rybářů František Hubáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x