Luhovaný Vincent přinese do Luhačovic čtyři dny kulturního veselí

Foto: Monika Abrhámová
LUHAČOVICE – Už jen jednou se vyspíte a pak v Luhačovicích naplno vypukne čtyřdenní veselí, které do lázeňského města přinese tradiční i netradiční kulturní zážitky. V pořadí 12. ročník oblíbeného multižánrového festivalu Luhovaný Vincent potrvá až do neděle 26. června a jak napovídá jeho ústřední téma, bude tentokrát Přes čáru!

Festival zahájí čtvrteční projekce letního kina na terase Městské plovárny. Promítání francouzského snímku Přes hranici, vytvořeného náročnou metodou animace malbou na sklo, bude předcházet partnerská vernisáž skupinové výstavy Ozvěny zpěvu sirén pořádaná Společností Jindřicha Chalupeckého.

Prostory Městské plovárny si návštěvníci festivalu budou moci vychutnat také při nedělních ambientních vystoupeních Matěje Kotoučka, který vystupuje pod hudebním aliasem Sky to Speak, a liverpoolského rodáka Myst K. Tato meditativní poslechová seance nabídne ideální prostor pro osvěžení v bazénu či odpočinek na terase.

K oddechu návštěvníky povede také projekce probíhající ve vstupní hale lázeňského Inhalatoria. Nese název Nádech/Výdech a vzniká ve spolupráci s kurátorským projektem Elišky Děcké – Anipromítačka. Na míru prostoru zde bylo vybráno pásmo krátkometrážních animovaných filmů vztahujících se k procesu dýchání, které poběží ve smyčce během pátečního i sobotního dopoledne.

V ryze lázeňském duchu se ponese i přednáška historika Vladana Hanulíka: Za zdravím, nebo na zálety? Utváření moderních podob českého lázeňství. Ta proběhne v pátek odpoledne na terase Společenského domu.

Kdo by se u výkladu raději procházel, může se přidat k letošní architektonické procházce Pražskou čtvrtí s etnografkou Blankou Petrákovou a lektorkou Lenkou Psotovou. Jedná se o komentovanou prohlídku interiérů pěti jedinečných vil odhalující historii míst a poutavé příběhy, které se zde udály.

Festival nabídne také procházky výstavním programem, které pro návštěvníky připravili kurátoři Nela Klajbanová a Jakub Frank.

Formát procházky volíme, protože programy a instalace prezentované v našem dramaturgickém výběru často nemají jasný konec ani začátek a mohou tak zůstat návštěvníkům skryté, nepovšimnuté nebo neobjasněné. Toto pojetí zároveň nabízí koordinovanou návštěvu festivalových lokací a jejich možné nové nahlédnutí,“ uvedli kurátoři výstav.

Pokračování článku najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x