Magnetická rezonance ve Vsetíně nově umožňuje také vyšetření břicha a pánve

Foto: Vsetínská nemocnice a.s.
VSETÍN – Pracoviště magnetické rezonance bylo otevřeno v říjnu loňského roku a za čtyři měsíce provozu jej využilo již více než sedm set pacientů. Teď zájem pacientů o vyšetření nejspíš ještě poroste – Vsetínská nemocnice totiž rozšířila spektrum vyšetření magnetickou rezonancí o diagnostiku břicha a pánve.

„Jedná se o plánovaná vyšetření, nejčastější tenkého střeva u Crohnovy nemoci a jiných nespecifických střevních zánětů, ale také vyšetření ložisek jater, sleziny, nadledvin a ledvin, vyšetření žlučových cest a pankreatického vývodu, případně nádorů konečníku,“ vysvětlila primářka radiodiagnostického oddělení Blanka Ludvová.

Podle Ludvové jsou možná také vyšetření děložního hrdla nebo prostaty k posouzení stádia onemocnění či sledování efektu léčby.

V porovnání s CT vyšetřením umožní magnetická rezonance lépe zhodnotit měkké tkáně. Primárně je indikovaná zvláště v dětském věku, u dospělých většinou následuje po vyšetření ultrazvukem a CT, a to k upřesnění či doplnění některých nálezů. Jasnou výhodou magnetické rezonance je, že nezatíží pacienta ionizujícím zářením,“ dodala primářka.

Zájem o vyšetření magnetickou rezonancí je velký. „Prosíme pacienty, aby se dopředu omlouvali, pokud se nemohou na objednaný termín dostavit. Blokují termíny ostatním pacientům a prodlužují objednací dobu,“ vyzvala primářka veřejnost.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x