Májku vysokou 22 metrů se v Ostrožské Nové Vsi podařilo postavit i dešti navzdory

Foto: televize TVS
OSTROŽSKÁ NOVÁ VES - Ne ve všech obcích na Slovácku jsou hody spojené se stavěním máje. To bývá většinou spjato se svátkem lásky v měsíci květnu. V Ostrožské Nové Vsi ale vztyčují vysoký kmen také v předvečer Svatováclavských hodů.

Více než tři desítky párů zdatných rukou se v pátek odpoledne pustilo do nelehké práce. Májka, jakou v Ostrožské Nové Vsi už dlouho neviděli, měřila letos dvaadvacet metrů. A aby to nebyla pro místní chasu příliš malá výzva, déšť a vítr ještě ztěžovaly už tak náročný úkol.

Počasí nám dneska moc nepřeje, ale tak nemůže být furt jenom hezky. Naštěstí máme šikovné a ochotné chlapy, takže déšť nás nezastaví. Díky všem klukům kolem a celé chase jsme to zvládli a mája stojí, takže výborné,“ řekl po úspěšné misi starší stárek Jakub Botek.

My jsme se snažily povzbuzovat písničkamia trochu do nich lít víno, aby se nám i jim trošku uvolnil stres.Musím se přiznat, že když se začala mája stavět, tak jsem byla trošku vystresovaná a nemohla jsem ani zpívat, jenom jsem se dívala, usmívala se starší stárka Denisa Andrýsková.

Novoveská chasa se na hody připravovala od začátku července. A tak je jen dobře, že se i přes nepřízeň počasí podařilo máju coby symbol mládí, plodnosti a lásky vztyčit. Láska k tradicím, která je v obci v rozpuku, se tak mohla během hodového víkendu rozvinout do plné krásy.

Zobrazit fotogalerii >>