Májky už stojí, nejkrásnější měsíc roku začíná

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Začíná květen, stejně pěkně řečeno máj. Na mnoha místech v kraji vyrostly a vyrůstají jeho symboly, velké a vysoké máje. Znak toho, že se situace s koronavirem přeci jen zlepšuje, loni se stavělo jen výjimečně. Při jarní projížďce krajem nemůžete ozdobené smrky minout.

Poslední dubnový den stavěli nazdobenou májku třeba v Kunovicích. Tam si mladí vystačili se zdobením i stavěním sami. „Ale povedla se nám,“ hlásili nadšení mladí Kunovjané.

Za velkého zájmu místních ale i médií ji vztyčili v Provodově. Tady musela pomoci technika, konkrétně jeřáb, bez něj by to nešlo. Důvod je jasný. „Naše mája je vysoká ke třiceti metrům, musíme být hodně opatrní,“ komentoval náročnou akci jeden z organizátorů Jan Talaš.

Vedle klasických pentlí zdobí provodovský strom i věc jinak zajímavá. „Máme tam i tři podprsenky, jako znak toho, že se na té parádě podílejí i naše kamarádky. Teď budeme májku hlídat, kdysi před patnácti lety se ji kluci z okolních vesnic pokusili podřezat,“ vyprávěl na místě další stavěč Milan Valerián.

O maličko později postaví symbol jara v Korytné na Uherskohradišťsku.
„Strom jsme přivezli z obecního lesa, poskytli jsme náš traktor a na Prvního máje dopoledne mají kluci o práci ale i o zábavu postaráno. Bude parádní, to je jasné,“ popsal věci máj(k)ové starosta obce Josef Klon.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x