Malí aj velcí chodili v Dolněmčí na lízačku trnek

DOLNÍ NĚMČÍ - Vaření trnek v Dolním Němčí bylo i letos s tradičním olizováním, jen se vařečka vyměnila za špachtli. A místo 12 litrů slivovice byl hrnec povidel!

V Dolním Němčí se v sobotu přikládalo pod kotlem a celých patnáct hodin se ženy z pěveckého sboru Tetičky střídaly v míchání při vaření trnek, aby se jim nepřipálily. Tradiční kulturní akce se v obci ani tentokrát neobešla bez pořádných příprav.

Letos je to už 22. ročník Vaření trnek. Přípravu má na starosti obec, která chystá zázemí a také trnky. Náš sad je bohužel ještě mladý, takže využíváme trnky ze sadu Agro Okluky, za což jim tímto srdečně děkujeme,“ řekl místostarosta Dolního Němčí Josef Tinka.

A jako každý rok také letos převážně muži naříkali, kolik by z cenného materiálu mohlo být slivovice. Padne na to 120 kilo trnek, to by bylo 12 litrů slivovice! smál se místostarosta.

Pro dobrou náladu všech návštěvníků zpíval na dvorku Muzea Na Mlýně Mužský pěvecký sbor Dolněmčané, chlapi z Brankovic a také pěvecký sbor Súsedé. Vystoupil i Oldstar Rozmarýn a zahrála Cimbálová muzika Ohnica. Mezitím se ručně míchaly trnky v kotli.

Každý dostane trošku lízačky do hrníčka a svojí špachtličkou si trnky olizuje,“ popsala způsob koštování vařených trnek Marie Ježková z ženského pěveckého sboru Tetičky.

Pořadatelé si jen posteskli, že zatímco loni byly stromy trnkami obsypané, letos jich zrovna v Dolním Němčí bylo tolik, co by na prstech spočítal. Tak snad bude příští rok úroda lepší a urodí se už i na obecních stromech.

Jak dlouho takto zpracované trnky vydrží a do čeho je nejlepší je použít, vám ve videu na začátku článku prozradí Marie Ježková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x