Malta perlí i v zimě. Lákají památky, moře i vinice

Foto: zlin.cz
MALTA - Momentálně u nás v půli ledna stěží představitelných 18 nad nulou, modré nebe, jarní větřík a mimo jiné 15 stupni se chlubící Středozemní moře. To a mnoho jiného je právě nyní Malta, ostrov ve Středozemním moři.

Moře teď příliš neláká, ovšem co by to bylo na naše novináře. Není třeba psát jen o probíhajícím mezinárodním fotbalovém Tipsport Malta cupu.

To proto, že na ostrově, či spíše nevelkém soustroví je toho hodně k vidění.

Já jsem moře vyzkoušel a nebýt vln, plavu dosud, nižší teplota mi vůbec nevadí, prostě paráda,“ pochvaluje si test vlastní odolnosti brněnský novinář Jan Hrabálek.

Jinak se moc líbí spousta památek, ať v hlavním městě Valletě, ale i všude jinde, třeba na ostrůvku Gozo, kam zajíždí trajekt.

Opravdová krása, vůně historie, ale takéúžasného vína, to mám taky velmi rád, maltští vinaři mají můj obdiv,“ dodává znalec, zlínský žurnalista Libor Kopl.

Na Maltě letos očekávají rekordní počet turistů, mělo by jich být kolem osmi milionů.

Teď v zimě tu vládne i čilý stavební ruch. Mimo jiné se staví nová pláž, přístav pro velký trajekt, nové hotely a další objekty.

Na ostrovech najdete přímo neskutečné množství kaváren a hospůdek, od anglických přes syrské, čínské a od indických třeba po srbské.

Mimochodem právě Srbové jsou se svými 60 tisíci nejpočetnější menšinou. Těm včetně asijských se tu pracovně velmi daří.

A ještě „olivotečka“. Malta je známá také výrobou stoprocentního olivového oleje. Ten si Češi vozí z krásné středozemní destinace spolu s vínem nejčastěji.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x