Maminkám nedonošených dětí pomohou nová edukační videa

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - Potřebné informace, ale především praktické ukázky péče o nedonošená miminka. To nabídnou nová edukační videa, která tento měsíc vznikají na neonatologickém oddělení Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Spoty jsou financovány z nadačního fondu Malé mimi a realizuje je zlínská IS Produkce, serveru Zlin.cz to uvedla PR manažerka Kateřina Martykánová.

Na přípravě videí, která jsou součástí nového výukového programu pro rodiče nedonošených dětí, se kromě lékařů podíleli i psychologové, neurologové a vývojoví specialisté. „Cílem je vytvořit komplexní program, který zahrne většinu problematiky péče o předčasně narozené dítě,“ uvedl iniciátor projektu Malé mimi Martin Gazda. Podle něj půjde nejen o teoretické povídání, ale o reálné ukázky, ve kterých chtějí autoři představit veškeré aspekty péče  o předčasně narozené dítě. Edukační videa jsou natáčeny ve 3D, díky speciálním brýlím si pak maminky budou moci virtuálně prohlédnout, jak se pečuje o předčasně narozená miminka nebo jak to na neonatologickém oddělení vypadá.

Výukový program plynule navazuje na vloni spuštěnou on-line poradnu, prostřednictvím které mohou na webu www.malemimi.cz rodiče nedonošených dětí aktivněji komunikovat s pediatry, neonatology, dětskými neurology a dalšími zkušenými odborníky.

Vzdělávání rodičů je totiž podle autorů projektu klíčové. „Předčasný porod miminka, které ještě není biologicky zralé na život mimo dělohu, je pro rodiče extrémně zátěžovou a emočně vypjatou situací, kterou není lehké zvládnout. Honí se jim hlavou spousta otázek a jen velmi málo odpovědí. To chceme změnit. Zároveň se snažíme, aby se svým dítětem byli co nejvíce, protože je známo, že čím víc se od začátku o děti starají vlastní rodiče, tím lépe v dlouhodobém vývoji prospívají,“ vysvětlil primář novorozeneckého oddělení Jozef Macko, který se rovněž podílí na fungování nadačního projektu Malé mimi. Cílem výukového programu je, aby rodiče dostali všechny relevantní informace na jednom místě.

Díky fondu Malé mimi se před dvěma lety podařilo ve zlínské porodnici vybudovat speciální pokoje pro maminky předčasně narozených dětí, kde se rodiče učí správně starat o své děti. Ze stejnojmenného nadačního fondu putuje však i další pomoc a podpora rodičů nedonošených dětí nejen ve Zlínském kraji.

Podpořit výrobu spotů i další činnost nadačního fondu může veřejnost prostřednictvím transparentního účtu na webu www.malemimi.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x