Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti střeží kovaná socha Mařaťanky

Foto: Město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Slovácké slavnosti vína a otevřených památek ještě nezačaly, u vstupu na Masarykovo náměstí ale už teď stojí děvčica v kroji. Centrum města totiž ozdobila nová socha z dílny uměleckého kováře Vítězslava Bobčíka. Ta má vzdát hold všem, kteří v dnešní době dodržují tradice, nosí s hrdostí kroj, rozvíjí tradiční řemesla a chrání odkazy našich předků.

Postava ženy v životní velikosti na sobě nese stylizaci staroměstsko-jarošovského svátečního kroje, který je typický pro Uherské Hradiště a jeho městské části, konkrétně Mařatice, Jarošov, Sady a Vésky. Zajímavostí je, že přední sukni, neboli fěrtůšek, může mít socha vysázený buď z živých květů, případně může být za nepříznivých klimatických podmínek květinová výzdoba nahrazena zdobenými pláty představujícími sukni.

Socha byla vytvořena uměleckým kovářem Vítězslavem Bobčíkem z Podolí. První návrhy vytvořil již v roce 2017 a od té doby celý projekt zrál do stávající podoby.


„Když mě z uherskohradišťské radnice oslovili, že by do ulic města chtěli přinést tradiční řemeslné umění, které by bylo navíc propojeno s živými květinami, byla to pro mě velká výzva. Pokud vím, tak taková kovaná socha postavy propojená s květinami jinde neexistuje a samotné technické řešení mně nedalo několik nocí spát. Nicméně moje žena je zahradní architektka, tak jsme společně našli způsob, jak nechat sochu z kovu rozkvést přímo uprostřed srdce Slovácka,“ popsal vznik díla nositel Ceny Vladimíra Boučka Vítězslav Bobčík.

Podle starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy takové dílo do veřejného prostoru královského města rozhodně patří.

Uherské Hradiště je jako srdce Slovácka centrem nejenom lidové kultury, tradic a řemesel, ale i umění. Umělecká díla v ulicích nemohou chybět. Touto sochou chceme vzdát hold všem, kteří i v dnešní moderní době nosí kroje, mají k nim vztah, a také těm, kteří o ně léta pečují a své umění předávají mladším generacím,“ nechal se slyšet Stanislav Blaha.

Dílo „Mařaťanka“ je čtvrtou sochou na území města, která znázorňuje postavu v lidovém kroji. Předchozí tři pochází z dílny akademického sochaře Jana Habarty.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x