Masopust v Kroměříži nabídne zábavu, hudbu, divadlo i soutěž v pojídání jitrnic

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Nadcházející sobota bude v mnoha městech patřit masopustům. Výjimkou nebude ani Kroměříž, kde na Hanáckém náměstí propukne tradiční veselice s masopustním jarmarkem a průvodem maškar.

Celodenní program začne v 9 hodin ráno, kdy od Klubíčka v areálu Základní školy Zachar vyjde masopustní průvod. Ten dorazí po 10. hodině na Hanácké náměstí a v 10.15 bude oficiálně zahájený masopustní jarmark a odstartováno všeobecné veselí.

Některé části programu jsou tradiční, například celodenní hudební doprovod cimbálovky, jiné jsou nové a originální, jako třeba soutěž v pojídání půlkilogramových jitrnic,“ informovala kroměřížská radnice na svém webu.

Od 9 do 14.30 hodin bude na Hanáckém náměstí hrát flašinetář, v 10.40 hodin se uskuteční již zmíněná „jitrnicová“ soutěž jedlíků, od 11 hodiny se mohou děti těšit na pohádku O ježkovi, který tančil v podání Divadélka s radostí, odpoledne bude kluziště patřit masopustnímu bruslení v maskách i bez. Po celý den bude hrát cimbálová muzika Čertiska a od 10 do 15 hodin se mohou malí návštěvníci aktivně zapojit do připravených tvořivých dílniček.

Vstup na Hanácké náměstí a všechny body programu jsou pro návštěvníky zdarma. V jarmarečních stáncích bude možné koupit dobroty spojené s masopustem, zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, ale i sladkosti, koláče hanácké i valašské, perníky a samozřejmě teplé i studené nápoje,“ uvedla kroměřížská radnice.

Masopust zvaný také ostatky, končiny, fašank, voračky či šibřinky je svátkem, který býval a je příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x