Masopustní veselí na mnoho způsobů…suchý únor dostává na frak

Fašank Otrokovice – Kvítkovice. Foto: Milan Mikšík
ZLÍNSKÝ KRAJ - Kde se vezmou, tu se vezmou. Velcí, malí, tu v kostýmech ženicha a nevěsty, tu za sušenku, tady zase muchomůrka či hřib víceméně pravý. Muzikanti nemohou chybět a navzdory suchému únoru je k mání taky něco na zahřátí, třebaže zrovna tento víkend patří k těm teplejším.

Rozverné veselí se rozlilo po celém kraji.

„Já myslím, že se nemusíme opičit po novotách bůhvíodkud, slivovice prostě k průvodu maškar patří, večer to vytančíme na zábavě, suchý únor u nás na Provodově neplatí,“ pravil jeden z nádherně vymóděných mladých mužů, který přišel pozvat s kamarády a kamarádkami na večerní muzikantský ples.

„Je to paráda, projdeme celou vesnici, já se těším, ale je to náročné,“ praví v dobrém rozmaru malá druhačka. „Jdu za čaj, podívejte,“ směje se od ucha k uchu.

Větší část maškar zůstává chvíli na mostě. „Hledá se medvěd, musíme na něho počkat, asi má ještě zimní spánek,“ halasí další účastníci průvodu, pak spustí muzika a je to přesně, jak má na fašanku být.

Festival masopustních tradic s mezinárodní účastí se koná tradičně ve Strání na moravskoslovenském pomezí, potrvá až do úterní půlnoci, kdy tam pohřbí basu, už během víkendu předvedou světově originální šavlové tance.

Masopustním veselím žijí mimo jiné v Komni, ale prakticky v každé vesnici.

„A letos se oficiálně připojujeme také u nás,“ hlásí se mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Jakmile se začnou odpočítávat první minuty Popeleční středy, nastává 40 denní půst, který přeruší až Velikonoce.

A ještě zajímavost. Názvů pro toto setkání maškar je hodně. Jen namátkou: masopust, fašank, končiny, ostatky, no jak kdo chce.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x