Masopustní veselí v Kroměříži letos rozproudí maškary v průvodu i na bruslích

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Kroměříž)
KROMĚŘÍŽ - Masopust v Kroměříži zůstane věrný tradici, kdy jeho součástí bude průvod masek a stylový jarmark, ale v programu jsou i lákavé novinky – rej masek na bruslích a masopustní kvíz. Serveru Zlin.cz to oznámila za kroměřížskou radnici Šárka Kučerová.

„Loňskou novinkou kroměřížského masopustu byla zabijačka pod širým nebem spojená s workshopy, o které byl velký zájem ze strany návštěvníků. Letos by byla škoda nevyužít kluziště na Hanáckém náměstí, proto pracovníci Domu kultury, který je pořadatelem akce, připravují Rej masek na bruslích,“ prozradila místostarostka Daniela Hebnarová.

Masopustní jarmark se uskuteční v sobotu 22. února mezi 9. a 17. hodinou. V 9.00 hodin vyrazí od Střediska volného času Šipka průvod maškar v čele s medvědem za doprovodu dechové hudby Zdounečanka. Na Hanácké náměstí by měl dorazit 30 minut před desátou hodinou. V 9.50 hodin zahájí celodenní program zástupce vedení města. Maškary budou pokračovat dál ve své veselé pouti městem. Od 10.00 do 17.00 hodin bude s přestávkami hrát cimbálová muzika Čagan, v 11.00 hodin pak začne slibovaná zabijačka.

Řezníci budou před zraky návštěvníků připravovat jitrničky, jelítka, chutnou prdelačku či pravý zabijačkový gulášek. Zájemci mohou sami v rámci zabijačkových dílniček přiložit ruku k dílu. V sortimentu jarmarečních stánků nebudou chybět valašské a hanácké koláče, masopustní koblihy, gazdovské sýry, speciality z udírny, horké nápoje pro zahřátí í chlazené pro osvěžení či dárkové předměty.

Odpoledne od 14.00 do 15.00 hodin se bude konat Rej masek na bruslích se soutěžemi pro děti. „Kdo dorazí s bruslemi, ovšem bez masky, může si masopustní převlek na místě vyrobit. Kromě toho se mohou zájemci zapojit do speciálního masopustního kvízu a za tři správné odpovědi získat zaslouženou odměnu,“ dodal ředitel Domu kultury Pavel Sedláček. Vstup na akci je zdarma.

Masopust je svátkem, který býval – a pro mnohé stále ještě je – příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“. Provázejí jej tradiční zábavy a veselice spojené s hlučným a veselým průvodem maškar v čele s medvědem a dalšími více či méně symbolickými postavami.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x