Mateřské centrum Beruška Vizovice slaví kulatiny, snad ne naposledy

Foto: beruska-vizovice.cz
VIZOVICE - Desetileté výročí si letos připomíná Mateřské a rodinné centrum (MRC) Beruška Vizovice. Za tu dobu se stalo neodmyslitelnou součástí města a nezbytnou pomocí pro řadu rodičů nejmenších dětí, uvedla pro server Zlin.cz ředitelka centra Adéla Kovačíková

Jako dárek k prvním kulatým narozeninám se zdálo získání dotace pro vznik nové dětské skupiny – tentokrát s názvem Brouček. Nově by tak centrum nabídlo odbornou péči a rozvoj pro dalších 12 dětí od jednoho roku života i nová pracovní místa. „Bohužel jsme však narazili na neochotu a zarputilost některých účastníků stavebního řízení, kteří svými stížnostmi blokují vybudování prostor a zprovoznění nové dětské skupiny,“ řekla Kovačíková.

Za desetileté fungování Berušky Vizovice prošly odbornou péči pedagožek a chův stovky dětí. Aktuálně je do něj zapsáno 30 dětí předškolkového věku, denní kapacita je 12 míst. Na umístění do zařízení momentálně čekají další dvě desítky dětí.

„Denně přijímáme žádosti od dalších dvou tří maminek. Bohužel je ale musíme odmítat. Nemáme pro ně kapacity. Proto jsme byly velmi rády, že jsme získaly dotaci, a pevně jsme věřily, že nová – další skupinka Brouček – splní očekávání dětí i jejich maminek, kterým tak navíc usnadníme návrat do pracovního poměru,“ konstatovala ředitelka centra.

O dvanáctičlennou skupinku dětí se vždy starají tři chůvy. Stejně by tomu bylo i ve skupince Brouček. „Jsme schopni člověka, který nemá kvalifikaci a vzdělání, vyškolit, zaškolit v praxi.  Můžeme mu proplatit kurz chůvy. Zaměstnanci tak dáváme možnost naučit se pracovat s dětmi, a ještě si zvýšit kvalifikaci,“ upozornila zástupkyně ředitelky mateřského centra Dagmar Šimčíková.

Vzhledem ke stále vyšší poptávce po službách požádalo centrum o dotaci na další dětskou skupinu. Tu také získalo z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Zaměstnanost, a to ve výši 950.000 Kč. Problémem se však staly prostory. Do stávajících nebylo možné z kapacitních důvodů novou skupinku Brouček umístit. Žádné vhodné se ve Vizovicích ani po spolupráci s městem nepodařilo nalézt, a tak zbývala jen poslední možnost – vybudovat nové zázemí na vlastní náklady, a to v ulici Zahradní. „Překvapily nás ale reakce některých lidí, kteří svými stížnostmi brzdí stavební řízení.  Přitom denní režim dětské skupiny je bezproblémový. Ve skupince je vždy maximálně dvanáct dětí od 7 do 15 hodin. Po dopolední svačince jdou na procházku, vrací se na oběd, pak spí a po spánku si je přebírají rodiče. K žádnému omezení sousedů, hluku či problémy s parkováním tak logicky nemůže dojít. Jejich stížnosti tak jsou pro nás nepochopitelné. Snažili jsme se jim vše vysvětlit na osobní schůzce. Bohužel, zdá se, marně,“ popsala Adéla Kovačíková.

Projekt je už teď pro zařízení finančně i časově nákladný. Spoustu práce, energie i financí spolkla samotná žádost o projekt, nemluvě o práci a financích pro projektového manažera, i o tom, že nové zázemí pro dětskou skupinu Brouček je budováno ze soukromých zdrojů. „Je jasné, že pokud se projekt realizovat nebude, bude to pro MRC likvidační, protože jako nezisková organizace jsme na dotacích existenčně závislí,“ doplnila Šimčíková.

Beruška kromě dětské skupiny nabízí i volnočasové kroužky pro děti, rodiče a prarodiče s dětmi, psychologické a logopedické poradenství, jazykové kurzy a doučování pro školní děti, příměstské tábory a oslavy narozenin v prostorách centra. Ke všem těmto dlouholetým službám nedávno přibyl Beruščin lesní klubík, který funguje na principu lesní školky každé úterý a středu.

Pravidelným podporovatelem centra Beruška Vizovice je i město Vizovice. Například letos jeho zastupitelé schválili na provoz Berušky částku 150.000 korun. „Velmi si jejich pomoci a podpory vážíme. Bez ní bychom fungovali jen těžko,“ doplnila Kovačíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x