Megakošt pálenek u sousedů v Mikulčicích, jen degustátorů bylo více než sto

Foto: Gurmáni Mikulčice
MIKULČICE - Slovácko zasahuje do našeho kraje, stejně tak a ještě výrazněji do kraje sousedního, tedy Jihomoravského. Faktické hranice existují, geografové a politici je před časem zkraje tisíciletí nalajnovali novým uspořádáním krajů, to ale nemění vůbec nic na tom, že na Slovácko patří a kraje spojuje výborná pálenka. Což se potvrzuje i na jedné z největších evropských výstav svého druhu v Mikulčicích na Hodonínsku. Vyprávět o tom může a rád tak činí hlavní organizátor z pořádajícího spolku Gurmáni Mikulčice Vít Pavka.

Vaše Bohu a pálenkám libá akce už má velmi slušnou tradici, odhalíte ji?

Jistě, s největší radostí, letos se v kulturním domě v Mikulčicích koná v sobotu 18. ledna už dvacátý druhý ročník.

Už dva týdny dopředu se sejde značný počet degustátorů, protože je obří počet vzorků… Kolik je těch majitelů jemných jazyků?

Letos jich první lednovou sobotu dorazilo sto sedm. Měli moře práce, hodnotili kvalitu tisíce tří set jedenačtyřiceti vzorků ovocných pálenek, likérů, macerátů a spousty dalších nápojů zaslaných do soutěže ze sto čtyřiceti tří obcí a pozor, pěti států.

Uf, udivující čísla, švestková slivovice jistě klasika, co dál?

Připomenu, že nám v okolí loni na jaře prakticky stoprocentně vymrzly meruňky, takže máme starší už odleželé vzorky meruňkovice. Máme širokánskou škálu trnkové pálenky, ale také hodně hruškovice. Výrazně přibylo pálenek z oskeruší, kdoulí nebo jahod.

Čímž ovšem druhový výčet nemůže končit ani náhodou…

Jistě, návštěvníci koštu budou moci ochutnat pálenky z borůvek, manga, kiwi, grepů, aronie, banánu, žlutého melounu a mnohé další.

Můžete už prozradit absolutního vítěze v pálenkách?

Ano, degustátoři už rozhodli, celkovým šampionem našeho velkého koštu je trnkovice z úrody roku 2023 od pěstitele z Dubňan.

Co likéry?

Bude jich také spousta, naši zástupci budou mít těžkou konkurenci v pestré paletě specialit od výrobců z Polska.

A ještě takovou chuťovečku. Jde i o košt kysaného zelí…

Taky zajímavé, každý, kdo by se chtěl zúčastnit, může vzorek ve sklenici 0,7 litru doručit v sobotu 18. ledna, tedy v den konání akce, do deseti hodin dopoledne. Vlastní akce začíná tradičně ve 14:00 a věřím, že zájem bude jako vždy obrovský.