Memoriál Květoslava Tichavského: štafeta se kvalifikovala na Bahamy, stovku ovládl Macík

Reprezentační štafeta ve složení Stromšík, Veleba, Kubelík a Macík splnila limit pro mistrovství světa 2024. Foto: AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Zvládla to! Reprezentační štafeta ve složení Stromšík, Veleba, Kubelík a Macík v závodě na 4 x 100 metrů časem 38.84 sekundy splnila limit pro mistrovství světa 2024, které se bude konat na Bahamách. Sobotní čtvrtý ročník Memoriálu Květoslava Tichavského a Velké ceny Dany Zátopkové v hodu oštěpem přinesl v Uherském Hradišti i další skvělé výkony a zajímavé souboje.

Hlavním tahákem bylo i finále na sto metrů, ve kterém se představilo zmiňované kvarteto z úspěšné štafety. „To bylo doplněno z rozběhů, které mělo také velmi zajímavé mezinárodní obsazení,“ upozorňuje předseda pořádající Slovácké Slavie Uherské Hradiště a ředitel závodu Pavel Kunt.

Kromě českých reprezentantů se na start rozběhů postavil i zástupce sprinterské školy z Portorika a také dva závodníci ze Srbska a jeden z Bosny a Hercegoviny. „Do samotného finále se časy z rozběhů posunuli Tomáš Lisák se Stanislavem Jírou, Muhammad Khalfani z Portorika a Edhem Vikalo z Bosny a Hercegoviny,“ hlásí Kunt.

Stovku nakonec možná trochu překvapivě opanoval Ondřej Macík. Člen pražské Dukly časem 10.63 porazil favority Zdeňka Stromšíka i Jana Velebu. „Sprinteři tedy orámovali program mítinku, ale bylo se na co dívat i v dalších disciplínách, kde startovalo několik dalších velmi zajímavých jmen české atletiky,“ prohlásil Kunt.

V závodě na 200 metrů žen se představila hned trojice českých reprezentantek v čele s Natálií Kožuškaničovou, která potvrdila své kvality a v běhu zvítězila v čase 24.12 sekundy. Za ní doběhly dvě reprezentantky z nedávno skončeného evropského šampionátu do 20 let v Jeruzalémě Hana Blažková (24.47) a domácí Karolína Mitanová (24.81).

Běh na 1500 metrů si podmanil další zástupce Slovácké Slavie a také čerstvý mistr republiky na tři kilometry překážek Tomáš Habarta. Ten před vlastním publikem ukázal, že mu nevadí ani běh bez překážek a zcela suverénně zvítězil v čase 3:54.48 minuty.

Velmi kvalitní konkurence se sešla také v kladivářské kleci, a to jak mezi muži, tak i mezi ženami. Z vítězství se hodem dlouhým 71.92 metru radoval Ukrajinec Volodymyr Myslyvchuk. Mezi ženami uspěla čerstvá mistryně ČR Tereza Holcová, která poslala své náčiní do vzdálenosti 61.39 metru. Za ní se seřadily uherskohradišťská odchovankyně Blanka Tomášková závodící za Olomouc (54.59), Viktorka Stašková (48.10), Karolína Klišíková (44.58) a Martina Hudákova (43.92).

Další triumf pořádajících červených barev zaznamenal Jakub Kunt, jenž výkonem 708 centimetrů opanoval dálku. Zvítězil také ve výšce, když hned prvním pokusem zdolal 202 centimetrů. Druhý skončil Richard Janiš ze Zlína a Srb Teodor Komnenić.

V oštěpařském sektoru zvítězila mezi ženami domácí Barbora Mokrá (39.76 metrů). Mezi muži zůstalo vítězství také doma, když svůj oštěp poslal nejdál Ondrej Bartoň (68.61 metrů).

Všem závodníkům děkujeme za předvedené výkony a nezbývá než si přát, aby se naplnily sliby všech zúčastněných, že příští rok na shledanou,“ dodal Kunt.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x