Městská hradba odkryla svá tajemství

foto: město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Výstavba nového chodníku na ulici Žerotínova ve Valašském Meziříčí udělala radost nejen chodcům, ale také archeologům a památkářům. Při úpravě zeminy narazili dělníci na část městských hradeb, starých přes 500 let.

Stavbu městských hradeb zahájili měšťané už za vlády Jana z Pernštejna v 16. století. Po skoro 500 letech pak jejich zbytky našli dělníci, kteří pracovali na výstavbě nového chodníku.

Na podrobném průzkumu pozůstatků městských hradeb pracovali odborníci z Muzea regionu Valašsko, meziříčského Muzejního a galerijního centra, z Památkového ústavu Kroměříž a městský památkář Petr Zajíc. Stavba hradeb byla zahájena po roce 1538 a měšťané ji dokončili až v letech 1560-1570 za vlády pánů ze Žerotína.

Díky historickým materiálům odborníci podobný nález očekávali, ale i přesto je to objev desetiletí. Dnes jsou již hradby zpět zasypány a pokračuje stavba společného pásu pro chodce a cyklisty, který umožní bezpečný přesun z centra města k areálu sportovišť v lokalitě Kouty.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x