Městský hřbitov má nové kolumbárium a rozroste se urnový háj

Foto: MěÚ Vsetín
VSETÍN - Kapacita městského hřbitova ve Vsetíně se v letošním roce rozrostla o nové kolumbárium s 57 úložnými výklenky. Do konce roku k nim přibude i 22 nových míst v urnovém háji, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Jana Raszková.

Celková kapacita hřbitova, do níž jsou zahrnuty kromě kolumbárií a urnových hájů i hroby a hrobky, tak vzroste na 4 881 míst. Všechna jsou ale již momentálně pronajata.

O kolumbária je z nabídky pohřbívacích míst mezi pozůstalými dlouhodobě největší zájem. „Jsou nenáročná z hlediska údržby i financí. Lidé kromě pronájmu, který se v závislosti na velikosti místa pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun za deset let, zaplatí už pouze za urnu. Jde o náklad v řádech tisíců korun. Ve srovnáním s tím cena za výrobu pomníku na klasický hrob jde do desetitisíců. A samozřejmě i údržba hrobu je náročnější,“ sdělila správkyně hřbitova Pavlína Oravcová.

Stavba nejnovějšího kolumbária s 57 výklenky, z toho je šest menších pro 1-2 urny a 51 větších pro 4-5 uren, přišla městskou pokladnu na 1,8 milionu korun. „Zájemci si místa kompletně zarezervovali už během samotné stavby. Obsazována jsou od května,“ doplnila Oravcová s tím, že Technické služby města Vsetína, do jejichž správy hřbitov spadá, letos navíc vyčlenily prostor pro rozšíření urnového háje o 22 nových úložných míst. „I ta jsou již rezervována a obsazena by měla být do konce letošního roku,“ řekla Oravcová.

Kapacita hřbitova je tedy v tuto chvíli plně vyčerpána. „Přitom zhruba dvě stovky žadatelů o pronájem některého z pohřbívacích míst čekají v pořadníku. Do budoucna proto počítáme s dalším rozšířením hřbitova směrem k sídlišti Jasenka, a to především o kolumbária, ale také o urnové háje. Za tímto účelem jsme již zpracovali studii a také zakoupili pozemky. Nyní připravujeme geologický průzkum, neboť se jedná o svážné území,“ dodal starosta Jiří Růžička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x