Meziříčí má dva nové nejlepší spisovatele, Lukáše Randýska a Petra Vajgla

Vítězové mladší kategorie 13–15 let: 1. Lukáš Randýsek (ZŠ Šafaříkova), 2. Marek Šnajdr a 3. Michaela Pavelková (oba Gymnázium Františka Palackého) (Foto: MěÚ Valašské Meziříčí)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Oblíbená Literární soutěž Miroslava Kabely, která má ve Valašském Meziříčí už dvaadvacetiletou tradici, zná vítěze. Mladí spisovatelé do letošního ročníku zaslali 31 soutěžních prací, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.

Soutěž vyhlásilo město Valašské Meziříčí ve spolupráci s městskou knihovnou a kulturní komisí tradičně ve dvou věkových kategoriích, a to mladší (13 až 15 let) a starší (16 až 20 let). Mladí spisovatelé si pak mohli vybrat z trojice témat – Detektivní povídka, Můj příběh z cest nebo Nejlepší příběh. „Je důležité vést děti a mládež nejen ke čtení, ale také k vlastní tvorbě, která ještě více rozvíjí jejich fantasii a kreativitu. Proto jsem ráda, že se soutěž každoročně těší velkému zájmu mladých spisovatelů. Jejich díla jsou i letos velmi kvalitní a to se všichni museli navíc potýkat s těžkostmi distanční výuky,“ řekla s úsměvem místostarostka Yvona Wojaczková.

Odborná porota, v jejímž čele tradičně zasedla úspěšná spisovatelka a valašskomeziříčská rodačka Alena Mornštajnová, vybrala v každé kategorii trojici nejúspěšnějších autorů, kteří si odnesli měšec s finanční odměnou. „Nejvíc prací se sešlo na detektivní téma, nejméně na téma cestovatelské. Porota měla těžký úkol – v letošním roce o to těžší, že se nemohla sejít, takže diskuze nad pracemi mohla probíhat jen online. Na vítězích jednotlivých kategorií se porota jednomyslně shodla, další pořadí byla vyrovnaná. Všem zúčastněným patří díky za milé příběhy, které je radost číst, a k vítězům míří velká gratulace,“ zhodnotila předsedkyně poroty Alena Mornštajnová.

V mladší kategorii (13 – 15 let) se sešlo celkem 19 prací. 1. místo získal Lukáš Randýsek (ZŠ Šafaříkova), 2. Marek Šnajdr a 3. Michaela Pavelková (oba Gymnázium Františka Palackého).

Ve starší kategorii (16 – 20 let) soutěžilo 12 prací. Nejlepší byl Petr Vajgl, za ním Anežka Petrovická a třetí Dorota Příleská (všichni Gymnázium Františka Palackého).

Sborník vítězných prací najdou lidé na webu knihovny.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x