Meziříčská muzejní noc – dnes nikdo spát nebude

foto: Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Hledáte záruku kvalitně probdělé noci? Tak v pátek 27. května dorazte do Valašského Meziříčí. Zdejší Muzejní noc, vám totiž poskytne tak bohatý program, že na spánek ani nepomyslíte.

Už podvanácté se Valašské Meziříčí zapojí do celorepublikového festivalu Muzejních nocí, který propojuje jedinečnou atmosféru nočního města s kulturním a uměleckým podtextem.

I letos se nočním návštěvníkům otevřou stálice valašskomeziříčské kulturní scény. Během své večerní procházky můžete navštívit doprovodný program například v Zámku Kinských Muzea regionu Valašsko, v Moravské gobelínové manufaktuře, Muzejním a galerijním centru, městské knihovně, Muzeu valašských strašidel SVČ Domeček, hvězdárně a v mnoha dalších institucích.

Pokud vás během večera začne honit mlsná, můžete se občerstvit v Café Tucan, Jako doma, Ráji Sýrů, Schlattauerově kavárně a Zámecké kavárně.

„Ze zmíněných institucí musím vypíchnout časově omezené akce jako je taneční vystoupení žáků ZUŠ A. Radoka v Galerii Kaple, v Kině Valmez výběr animovaných filmů z festivalu Oskárek, přehlídky dílen v Moravské gobelínové manufaktuře i prohlídky v TJ. Sokol a v Evangelickém kostele na vás čeká projekce filmu i veřejné čtení u příležitosti 430. výročí J. A. Komenského. Zábavu si děti užijí v zámku Kinských, v Knihovně, v Muzeu valašských strašidel, Vrtuli a dalších. Důležité je připomenout, že v každé instituci nezapomínají na děti, kde je čeká mnoho zábavy“, pozvala návštěvníky koordinátorka projektu Vlasta Červenková do zapojených institucí. 

Hlavní doprovodní program se bude odehrávat na prvním a druhém nádvoří zámku Žerotínů a na přilehlé kavární terase. Ještě před oficiálním zahájením Muzejní noci si můžou děti užít loutkové představení Divadla 100 opic „Skřítek, který to nevzdal“ a následně si vyrobit s divadelní dílničkou vlastní loutku.

„Unikátní pouliční představení za doprovodu živé hudby, dechberoucích samohybů a zvuků velkoměsta přiveze V.O.S.A. Theatre. Představení Vysoké snění, které bylo mimo jiné uvedeno na Expo 2022 v Dubaji, nese prvky žonglování, pantomimy a pracuje stylem site-specific na každém místě, kde se odehrává,“ nastínila hlavní akci večera koordinátorka projektu.

Na prvním nádvoří potom zahraje brněnská kapela Tryo, valašskomeziříčské seskupení Gorilpop a na závěr si s Hello Marcel zatančíte a můžete vyzkoušet VJing.

„Jako každý rok nebude chybět silniční vláček, který nočním putovatelům pomůže s přiblížením k daným institucím, a to za pouhou padesátikorunu. Děti do tří let mají po celý večer vláček zdarma. Nezapomeňte si také vyzvednout svůj muzejníček v Turistickém informačním centru a v průběhu svého putování institucemi sbírat razítka. Po nasbírání alespoň patnácti razítek si opět na tomto místě můžete vyzvednout malinký dárek,“ dodala Červenková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x