Meziříčští včelaři pomohli svému krajanovi v Chorvatsku

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Valašské Meziříčí)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Včelaři z Valašského Meziříčí a okolí se rozhodli podpořit krajana a také včelaře Karla Vaška z Chorvatska, kterého na konci loňského roku zasáhlo silné zemětřesení. Valaši vybrali na pomoc 22 200 korun, oznámil serveru Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.

Český svaz včelařů, základní organizace Valašské Meziříčí sdružuje včelaře z širokého okolí města. Ti se rozhodli prostřednictvím Dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko a Svazu Čechů v Republice Chorvatsko darovat přes 22 tisíc korun včelaři Karlu Vaškovi z chorvatského Jazveniku.

„Je to výraz solidarity s našimi krajany v Chorvatsku, kteří utrpěli značné škody při zemětřesení na konci minulého roku. Jako včelaři jsme předloni navštívili chorvatský Daruvar, kde žije silná česká menšina, a cítili jsme se tam jako doma. Také pro rok 2020 jsme s chorvatskými krajany – včelaři plánovali další aktivity, které ale přerušila pandemie koronaviru. Rozhodli jsme se tedy alespoň touto cestou podpořit krajana a včelaře Karla Vaška z Jazveniku, který je vzdálen šest kilometrů od Petrinje, kde se nacházelo epicentrum zemětřesení,“ vysvětlil krok valašskomeziříčských včelařů jejich předseda Michal Lysák.

Popsanou iniciativu a podporu krajanů v Chorvatsku kvituje také starosta města Valašské Meziříčí Robert Stržínek: „Velice mě potěšilo, že se včelaři sami rozhodli věnovat dar krajanovi a také včelaři, který byl postižen zemětřesením. Je to krásný příklad toho, že partnerská spolupráce funguje nejen na úrovni samospráv, ale i mezi spolky.“

--> --> --> --> -->