Meziříčští zastupitelé podpořili obnovu a restaurování památek

Zastupitelé podpořili obnovu a restaurování památek. Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Během svého dubnového zasedání se valašskomeziříčští zastupitelé zabývali také tradiční finanční podporou pro majitele památek v centru města. Radnice na jejich restaurování a opravy letos poskytne téměř 270 tisíc korun, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí tamní radnice Jakub Mikuš.

Nejprve přišel na řadu bod týkající se poskytnutí dotací z Fondu regenerace Městské památkové zóny města Valašské Meziříčí (dále MPZ). Radnice tentokrát obdržela tři žádosti o dotaci, přičemž jednu doporučila komise pro MPZ k přidělení podpory z následujícího programu. „Na základě doporučení komise jsme schválili poskytnutí dotace na obnovu výkladce domu číslo popisné 71 na náměstí (celkové náklady 285 tisíc, dotace města 100 tisíc Kč) a také opravu zvonového systému, střechy a svodů kaple svatého Václava v Podlesí (náklady 146 tisíc, dotace 87 tisíc Kč),“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Dále se zastupitelé zabývali výší finančního podílu města v rámci dotačního Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón (MPZ) Ministerstva kultury (MK) ČR. Pro Valašské Meziříčí je v tomto programu vyčleněna částka 200 tisíc Kč. Komise pro MPZ doporučila z dotace ministerstva podpořit s podílem města dvě žádosti.

„Jedná se o restaurování reliéfů apoštolů a okenních šambrán domu číslo popisné 118 na náměstí (celkové náklady 136 tisíc, dotace MK 100 tisíc a podíl města 30 tisíc Kč) a restaurování ostění farního kostela Nanebevzetí Panny Marie (náklady 228 tisíc, dotace MK 100 tisíc, podíl města 50 tisíc Kč),“ přiblížila místostarostka Wojaczková a doplnila: „Každoročně podporujeme obnovu památek soukromých vlastníků a jsem ráda, že na tom nic nezměnila ani pandemie koronaviru. I díky této podpoře se stále daří zlepšovat vzhled historického jádra našeho města.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x