Marmeláda i koláče
„Náš případ je možná maličko specifický, původně jsme si ze zahradnictví přivezli myrobalán avizovaný jako spíše okrasný keř. Ten nám ale uschnul, jedna odnož zůstala, bylo mi ji líto vyhodit… no a teď se podívejte, na vzrostlém keři jsou desítky kilogramů sladkých mirabelek, zrovna sklízíme, bude marmeláda, něco zamrazíme, koláče pak přijdou kolem vánočních svátků vhod. Na pálení to nebude, to ale neznamená, že to tak třeba v budoucnosti může nastat,“ říká Petr Pšenica z Provodova, když s dětmi sklízí do několika lavorů sládnoucí ovoce.
Špendlíky vytěsnily mirabelky
„Špendlíky a mirabelky jsou blízcí příbuzní. Špendlíků ale v posledních letech kvůli měnícímu se půdnímu podloží tady v okolí výrazně ubylo. Za mého mládí dominovaly, teď ale jasně vedou mirabelky. kdybych měl porovnat obě pálenky, dovolím si tvrdit, že špendlíková je skvost, voňavá, aromatická, v minulosti velmi oblíbená. Teď si lidé podle výskytu zakládají spíše mirabelkové kvasy, je čas sklizně, protože je teplo, ovoce rychle kvasí a na konci prázdnin čekám první „mirabelkáře,“ povídá na samém prahu sezóny (začíná se třešněmi a meruňkami už od prvních srpnových dnů) absolutní znalec Bohumil Žákovský z rodinné pálenice v Lukově.
Nenáročné a plodné
Mirabelky jsou ovoce neuvěřitelně nenáročné a neuvěřitelné plodné.
„Zajímavé je, že se třeba s jabloněmi nebo švestkami doslova pipláte, musíte počítat už v únoru s jejich střihem a pak postřiky proti jarním škůdcům. Na mirabelky nikdo nesáhne, to až při sklizni. A ta je tedy letos opravdu mohutná,“ přehlíží barvící se sladké plody v požehnaném množství provodovský pěstitel.
„Já mám rád mirabelky z více důvodů, jsou sladké, moc dobré a skvěle se s nimi hraje plivačka, to je hra, kdo nejdál dopraví pecku z pusy, zatím vedu v prázdninovém turnaji, ale ještě nejsme u konce,“ povídá dvanáctiletý František, který je ve vesnici na prázdninách.
Co dalšího se děje ve Zlínském kraji? Dozvíte se na našem webu.