Michal Kadlec: reprezentace je nejvíc

Foto: Facebook Michala Kadlece
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Celkem 67 krát byl u toho. V reprezentačním dresu fotbalistů České republiky. A to je řeč jen o nejprestižnější kategorii áčka dospělých. Další desítky startů si připsal v mládežnických mužstvech České republiky. Michal Kadlec, pořád velmi úspěšný fotbalista Slovácka, se může při dnešním zahájení sezóny českých národních týmů maličko ohlédnout.

Působení na EURU začíná česká jedenadvacítka, ve slovinském Celje změří síly s mladými Italy.

„Máme mužstvo bez hvězd, zato hodně soudržné, na podobných akcích hraje vždy roli momentální forma, ale stejně tak i kamarádská atmosféra, něco jako mušketýrské jeden za všechny, všichni za jednoho. Naši kluci nejsou favority, ale určitě se se soupeři v první fázi mistrovství porvou o co nejlepší výsledek, přát budu i spoluhráči Míšovi Kohůtovi,“ vypráví před tréninkem se svým Slováckem velezkušený plejer.

Pokud by mu statistici spočítali všechny reprezentační starty včetně mládežnických reprezentací, dospěli by k číslu 110, což tedy klobouk dolů.

Kadlecovi jsou unikátní fotbalová rodina. 64 startů v národním dresu má pro změnu otec Miroslav. Byl mimo jiné kapitánem stříbrné reprezentace z Anglie na EURU v roce 1996.

„Vzpomínky z Wembley samozřejmě mírně blednou, jak pracuje čas, ale rozhodně nikdy nevymizí,“ říká Kadlec starší, který před finále s Německem měl tu čest blízkého setkání s anglickou královnou. A v předešlém utkání v semifinále s Francií jistil postup poslední rozhodující proměněnou penaltou.

„Dnešní zápas s Estonskem musíme vyhrát, jde o světový šampionát, tam už se zase jednou musíme dostat,“ velí čtvrtfinalista mistrovství světa z roku 1990 tehdy ještě v dresu Československa.

Do diskuse na téma reprezentace se rád připojuje i František Komňacký. Zkušený trenér byl tři roky asistentem Michala Bílka u národního týmu České republiky. V roce 2012 postoupil jejich tým do čtvrtfinále evropského šampionátu v Polsku.
„Je bez debat, že každý zápas, kdy hrajete za svou zemi, je svátek, tak jsem to vždycky vnímal a toto angažmá považuji logicky za vrchol svého trenérského působení,“ říká muž, který získal s Baníkem Ostrava v roce 2004 mistrovský titul a přivedl tehdejší Synot do naší nejvyšší soutěže o pár let dříve.

„Určitě, reprezentace je nejvíc a přeji klukům, kteří nosí dres národního týmu, co největší úspěchy,“ dodává Michal Kadlec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x