Ministr kultury se zúčastnil ekumenické bohoslužby ve věznici

Ministr kultury se zúčastnil ekumenické bohoslužby ve věznici. Foto : Spolek -Memoria
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uspořádal společně s městem Uherské Hradiště a spolkem Memoria v sobotu 23. dubna 2022 po delší době další z ekumenických bohoslužeb smíření v kapli věznice.

Této výjimečné události se zúčastnila řada vzácných hostů, včetně ministra kultury, starosty a dalších zástupců města Uherské Hradiště, ředitele Moravského zemského muzea i Slováckého muzea, pamětníků, jejich rodin a mnohých dalších. Čestné stráže přišli držet členové Orla, Sokola i Skautu. Bohoslužbu odsloužili Iva Pospíšilová z Církve československé husitské, Miroslav Suchomel z Farnosti Staré Město – Římskokatolické církve, Jitka Voglová z Českobratrské církve evangelické a Tomáš Zetek z Bratrské jednoty baptistů. O hudební doprovod se postarala Horňácká muzika Petra Mičky. Kapli věznice tak zaplnili lidé, kterým na procesu přeměny areálu na budoucí památník s muzeem velmi záleží.

„Jsme na místě, které žádného vnímavého člověka nenechává lhostejným. Z jeho minulosti se už řadu let dozvídáme mnohé o temných, ale i obdivuhodných stránkách lidské společnosti. Jsem si jistý, že nám uherskohradišťská věznice má ještě mnoho co vyprávět,“ řekl na místě starosta města a poslanec Stanislav Blaha. Dále dodává: „Město Uherské Hradiště je aktuálně plně zapojeno po boku dalších institucí do přeměny tohoto areálu, který se nachází v jeho samém srdci. Jde o složitý proces, ale v posledních měsících a týdnech konečně pociťujeme naději, že se můžeme těšit na dobrý výsledek. A ačkoliv před námi není jednoduchá cesta, věřím, že se tento areál výrazně zapíše i do evropského kontextu. Tentokrát v pozitivním smyslu. Jako místo, které přispěje k tomu, abychom neopakovali tragické chyby minulosti nejen u nás, uprostřed Evropy, ale i v jiných částech světa.“

Hradišťská věznice vedle Rudé věži smrti a Památníku Lety od ledna tohoto roku figuruje jako klíčový projekt v programovém prohlášení vlády v oblasti paměťových institucí připomínajících dějiny a oběti totalitních režimů 20. století. Po opakované návštěvě věznice premiérem Petrem Fialou sem nyní poprvé přijel i ministr kultury Martin Baxa. Právě ministerstvo kultury může sehrát důležitou roli v tom, jak budoucí památník s muzeem bude vypadat. „Chtěl bych slíbit, že za Ministerstvo kultury i za Moravské zemské muzeum uděláme vše pro to, aby ve chvíli, kdy se začne budovat část expozice v této věznici, jsme se tomu věnovali s největším nasazením. Je velmi důležité, aby to, co se tady odehrávalo, bylo dlouhodobě připomínáno,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Za důstojné využití věznice se již přes deset let zasazuje spolek Memoria, který započal svou činnost peticí požadující mimo jiné vybudovat v těchto prostorách památník. „Náš spolek se nadále snaží pokračovat v probouzení zájmu o objekt věznice a vše, co je s ním spojeno, u veřejnosti všech generací. Soustředíme se i na sbírání vzpomínek v regionu,“ říká předsedkyně spolku Memoria Anna Stránská.

„Kromě jakéhosi kolektivního rozvzpomínání Slovácka podporujeme to, aby probíhal intenzivní profesionální výzkum, který nám ještě může o věznici mnohé říci. Aktuálně připravujeme s podporou města dva důležité výstupy, které už svým procesem vzniku napomáhají zrodu muzea-památníku. Jednak jde o tzv. imersivní expozici Za zdí, tedy jakési venkovní muzeum využívající moderní technologie, které bude fungovat do doby, než vznikne muzeum opravdové. A pak o film Vězení dějin, ve kterém věznice svým způsobem ožívá a hraje hlavní roli.“ 

Pokud půjde vše dle dosavadních plánů, opravený areál s justiční částí a živou paměťovou institucí by měl být pro všechny občany a návštěvníky otevřen roku 2028.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x