Místo vyplacení investic přišel o své úspory

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Dvaapadesátiletý muž z Uherskohradišťska si chtěl nechat vyplatit výdělek ze svých investic. Než se ale nadál, přišel o 220 tisíc korun. Zradil ho vzdálený přístup.

O podvodech, které se tváří jako výhodné investice, informuje Policie ČR až nebývale často. Případ dvaapadesátiletého muže z Uherskohradišťska se ale poněkud liší. O své peníze totiž přišel až ve chvíli, kdy si nechal svou investici vyplatit.

Začátkem ledna zmiňovaný muž přijal hovor od údajného bankéře. Ten mu řekl, že mu vyplatí výdělky, které nesou jeho investované peníze. A muž souhlasil, proč by taky ne? V tu chvíli ale přišly problémy.

Muž umožnil volanému pomocí aplikace vzdálený přístup ke svému internetovému bankovnictví za účelem převodu peněz. Ze zpřístupněného účtu pak bankéř bez jeho svolení provedl několik plateb na cizí, neznámý účet,“ popisuje mluvčí policie Radomír Šiška.

Když muž zjistil, že mu peníze na účtu nepřibývají, ale naopak z něj mizí, chtěl znovu kontaktovat „bankéře“, se kterým celou dobu mluvil po telefonu. Ten se ale odmlčel, podvod totiž dotáhl až do konce. Z účtu se mu podařilo během několika chvil ukrást 220 tisíc korun!

Kriminalisté se teď uherskohradišťským podvodem zabývají. Podle slov Radomíra Šišky hrozí neznámému pachateli až osm let za mřížemi. Spáchal totiž hned několik trestných činů, jako jsou například neoprávněný přístup k počítačovému systému, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a samozřejmě podvod.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x