Místostarosta a radní Rožnova rezignovali. Nesouhlasí se setrváním Radima Holiše na postu starosty města

Vedení města Rožnov pod Radhoštěm: místostarosta Jan Kučera (vlevo), starosta Radim Holiš (uprostřed) a místostarostka Kristýna Kosová. Foto: Město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Koalice v Rožnově pod Radhoštěm se rozpadá. Na zasedání zastupitelstva v úterý 22. června rezignovali na své posty místostarosta Jan Kučera a radní Martin Drápal. Důvodem jejich odchodu je zejména nespokojenost se setrváním Radima Holiše v pozici starosty města, který současně vykonává funkci hejtmana Zlínského kraje.

Svou pozici místostarosty města Rožnov pod Radhoštěm opustí Jan Kučera k datu 14. září 2021 a zůstane pouze členem zastupitelstva města. Rezignaci z pozice radního města ke stejnému datu oznámil také Martin Drápal, oba ze strany Nezávislí Rožnováci. Na zasedání se místostarosta vyjádřil a uvedl důvody, proč se k této rezignaci spolu s jeho straníkem Martinem Drápalem rozhodli.

Důvodem naší rezignace je nefungující koalice. Problémy začaly po krajských volbách, kdy se Radim Holiš stal hejtmanem Zlínského kraje. Požádali jsme kolegy z hnutí ANO o rychlé vyřešení situace a výměnu na pozici rožnovského starosty, na kterou měli z výsledku voleb nárok. Cílem bylo mít fungujícího starostu na plný úvazek. Hnutí ANO nepostavilo nového kandidáta a požádalo nás o variantu setrvání stávajícího starosty Radima Holiše na částečný úvazek a ustavení třetího místostarosty z hnutí ANO,“ uvedl končící místostarosta Jan Kučera s tím, že v únoru spolu se svými stranickými kolegy na tuto „hybridní“ variantu přistoupili, avšak později se toto řešení ukázalo jako nefunkční.

Dle očekávání se ukázalo, že je potřeba starosty, který tady bude sto procent času a dá městu sto procent energie. Naše připomínky a námitky jsme kolegům říkali, ale bohužel je buď zjednodušovali, bagatelizovali nebo často vůbec neslyšeli,“ pokračuje Jan Kučera a dodává, že v současné době se nejvyšší vedení města přepnulo do jakéhosi udržovacího módu do té doby, než budou za rok a půl nové volby: „Podle našeho názoru tato situace zásadně neprospívá dalšímu rozvoji našeho města. To je pro nás jako Nezávislé Rožnováky nepřijatelné. Proto nám jako čestné přijde odejít a uvolnit kolegům z ANO ruce, aby našli partnera, který s takovým stavem bude třeba souhlasit,“ zakončil Kučera.

Podle starosty města a hejtmana Radima Holiše se však to, co se v dohodě z února slíbilo, plnilo: „ Dokonce nám to bylo několikrát potvrzeno. Odchod NR-STAN z koalice chápeme jako reakci na nepřistoupení na jejich požadavek na pozici starosty pro stávajícího místostarostu Jana Kučeru,“ řekl Radim Holiš a dodává: „Zda tento krok opravdu hájí skutečné zájmy občanů, nemám právo hodnotit. Ale tak to v politice dnes bohužel chodí. Hnutí ANO v Rožnově se s tím vyrovná a práci, kterou lidem v Rožnově slíbilo, dodělá. Řešení najdeme. Dobře to dopadne,“ uvedl starosta města.

Po úspěchu v krajských volbách 2020 avizoval Radim Holiš svůj konec v pozici starosty Rožnova pod Radhoštěm, zatím se ale podle něj nenašel vhodný nástupce. Od března je proto neuvolněným starostou s malým úvazkem a jako třetí místostarosta byl zvolen Jiří Melcher z hnutí ANO.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x