Mistrovství světa v dešti a fandění. (Nad)přirozené jevy v Novém Městě na Moravě

Mistrovství světa v biatlonu. Foto: zlin.cz
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Rok velkých sportovních událostí načíná v Novém Městě na Moravě Mistrovství světa v biatlonu. Jako obehraná písnička jeví se při (pod)průměrné výkonnosti či spíše zatímních umístěních domácích biatlonistů a biatlonistek téměř adorace fantastických diváků a pořadatelů této velké akce, která ať chceme nebo ne, dává zprávu o světa, jak že se mimo jiné umíme vypořádat s totální jarní nepřízní počasí zimního sportu.

Neděle patřila stíhacím závodům žen a mužů s průnikem Markéty Davidové do desítky nejlepších. Když svištěla kolem narvaných tribun na střelnici, zvedla se pokaždé vlna euforie, stejně tak u dalších závodnic a pak během už nasvětleného závodu mužů.

Vše sledoval i Milan Hájek, jehož firma má velmi důležité poslání. Po skončení závodů pro něj a jeho kolegy následuje teprve pořádná šichta.

„Vozíme třemi soupravami, což jsou nákladní vozy se speciálními nadstavbami a nakladači sníh na trať. Vyrážíme potřetí a věřím, že naposledy. Pořád je z čeho brát, z obrovské zásoby padesáti tisíc kubíků umělého sněhu, který se připravoval velmi prozíravě před mistrovstvím v mrazivých časech, zbývá ještě necelá polovina, v tomto směru je to v pohodě. Nechci, aby to znělo nadneseně, ale pro nás je to hrdost a radost zároveň, že můžeme pomoci, mimochodem pořadatelů se na šampionátu podílí až tři tisíce,“ vysvětluje zkušený manažer.

Organizátoři jsou všude, od vstupů až třeba po prostory k občerstvení, množství toalet, stánků, zázemí pro televizní štáby, tiskové středisko, hotely a ubytování obsazeno do okruhu padesáti kilometrů, kraj Vysočina žije šampionátem, je to znát.

Počasí?

„Neskutečné. Teplo, ale hlavně déšť, před organizátory klobouk dolů a stejně tak před tisícovkami fanoušků,“ vypráví Petr Vabroušek, slavný zlínský triatlet, který vyrazil na mistrovství s celou rodinou.

Diváci jsou opravdu samostatnou kapitolou celého grandiózního sportovního podniku. „Já se skláním před tím, jak se organizátorům daří, takové podmínky jsou opravdu velmi nepříznivé, ale naše dojmy opačné, dokonalé a velmi příznivé,“ vypráví v zázemí německý fanda Karl.

Mistrovství bude v nadále teplém, ale snad ne tolik deštivém počasí pokračovat až do neděle.

„Nemám obavy z počasí, už to určitě organizačně zvládneme, to nejtěžší bylo na samém začátku, kdy se nevědělo, zda se závod smíšených štafet vůbec odjede, teď už by to chtělo jen nějaký pěkný sportovní úspěch našich barev, tak budeme držet promoklé palce i pěsti,“ směje se tak jako na úvod povídání Milan Hájek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x