Mládě velblouda je ve zlínské zoo k vidění ve výběhu

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN – Samička velblouda dvouhrbého, která se narodila koncem února, je vidět ve výběhu poblíž tropické haly zlínské zoo. Dostala jméno Lilly a v Lešné zůstane po dobu dvou let, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Lilly je 29. úspěšně odchovaným mládětem. „Velbloudi dvouhrbí, kterým se také říká drabaři, se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1976. Během následujících let se skupina několikrát proměnila, vloni se navíc velbloudi přestěhovali z asijské oblasti do výběhu v horní části zoo a samec Fico byl zapůjčen pro posílení soukromého chovu,“ uvedla Bujáčková.

Stávající stádo tak nyní tvoří dospělé samice Jade a Olina, která je matkou Lilly, dvouletá Miluška a právě Lilly. „Velbloud dvouhrbý, tak jak jej známe ze zoologických zahrad, je zdomácnělou formou divokého předka. Divoce žijící velbloudi dvouhrbí se dnes vyskytují jen v poušti Gobi na pomezí Číny a Mongolska,“ řekla Bujáčková.

Jejich populace čítá pouze necelých tisíc jedinců, podle ní tak patří mezi nejohroženější velké savce planety. „Zhruba 1,5 milionu velbloudů je však chováno jako hospodářská zvířata v Afghánistánu, v Turecku, v Iránu, Číně a dalších zemích střední Asie,“ poznamenala mluvčí.

Životu v pouštích jsou velbloudi skvěle přizpůsobeni. „Ať už se to týká silně zahuštěných výkalů a moči, nízké frekvence dýchání nebo schopnosti vydržet dlouhé týdny bez vody. Díky husté srsti dobře snášejí drsné klima s výkyvy teplot od + 50 do –27 stupňů Celsia.. Je to jediný savec, který dokáže pít slanou vodu. Když je však žíznivý, zvládne během desíti minut vypít až 110 litrů vody,“ informovala Bujáčková.

Část vody je podle ní vázána v tuku, který vyplňuje oba dva hrby. „Tento tuk slouží jako zásobárna energie v nepříznivých obdobích. Pokud trpí nedostatkem potravy, může z něj žít i několik týdnů. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se až padesáti let,“ řekla Bujáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x