Mobilní iktová jednotka ošetřila už tři desítky pacientů. Ušetřené minuty zachraňují životy

Foto: ZZS ZK
ZLÍN – Od 16. listopadu jezdí na Valašsku v hornaté oblasti Beskyd a Javorníků v rámci speciálního projektu mobilní iktová jednotka Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Jejím cílem je dosáhnout časového benefitu pro pacienta, kdy péči, kterou by dostal až v nemocnici ve specializovaném iktovém centru, dostane ihned přímo v terénu. Od začátku fungování má speciálně vybavená sanitka na svém kontě už třicítku ošetřených pacientů.

Na projektu Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje se podílejí také neurologové a radiologové Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, kam bylo od spuštění projektu přivezeno celkem šest pacientů léčených trombolýzou. Některé z nich si již po zlepšení stavu převzaly spádové nemocnice.

Jsem z toho projektu opravdu nadšený. Musím se přiznat, že ze začátku jsem měl trochu obavy, zda bude dostatek pacientů. Ale číslo šest pacientů léčených trombolýzou za sedm dní je neuvěřitelné! V průměru mají iktová centra v České republice řádově 100 trombolýz ročně,“ uvedl koncem minulého týdne primář Neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Robert Mikulík.

Jednou ze zachráněných pacientek je dvaasedmdesátiletá žena z Valašského Meziříčí, která je nyní hospitalizovaná na neurologické JIP Krajské nemocnice T. Bati.

Stalo se mi to z plného zdraví. Jsem člověk, který nekouří, nepije, chodí cvičit, plavat, na procházky se psem. V úterý ráno jsem se probudila, začala se mi točit hlava, ztrácela jsem rovnováhu, zvracela. Pak se to uklidnilo, ale odpoledne znovu totéž. A to už jsem volala záchranku,“ popisuje žena, která shodou okolností o speciálně vybavené sanitce slyšela a nikdy by ji nenapadlo, že právě ona bude jednou z prvních pacientek.

Uvnitř sanitky mi udělali CT, do několika minut veškerá laboratorní vyšetření, ultrazvuk, EKG a další vyšetření. Teď už vím, že jsem prodělala cévní mozkovou příhodu, kterou mohli lékaři hned na místě řešit. Dnes už se cítím dobře, nemám žádné problémy, jsem opravdu vděčná,“ dodala pacientka.

U cévní mozkové příhody jde o závod s časem a rozhodující je, jak rychle je odstraněna její příčina. „Pacientka dostala intravenózní trombolýzu (zprůchodnění cév) přímo na místě, což v jejím případě znamenalo, že ji dostala o zhruba 60 minut dříve, než kdyby dojela do iktového centra. Pro pacienta s cévní mozkovou příhodou znamená statisticky každá minuta včasnější léčby několik týdnů života navíc, na jeho zdraví to má tedy obrovský dopad,“ upřesnil Robert Mikulík.

Na záchraně pacientů se podílejí nemalou měrou také radiologové z Oddělení zobrazovacích metod Krajské nemocnice T. Bati. Jakmile v sanitce udělají radiologičtí asistenti pacientovi CT, radiologům v KNTB se zobrazí na iPadu a mohou ho rychle vyhodnotit. Podle výsledku pak na místě lékař určí léčbu.

Mobilní iktová jednotka bude na Valašsku jezdit do 3. prosince. Veškerá data pak budou vyhodnocena a zpracována do unikátní klinické studie, která popisuje využití mobilní iktové jednotky ve zdravotnictví v České republice. Jedná se o první studii svého druhu v České republice a první využití podobné sanitky v takto hornaté oblasti.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x