Mocná paní Příroda. Hrozny ze zdi, rajčatové srdce na dlani a mnoho dalších pozoruhodností

ZLÍNSKÝ KRAJ - Září někdy mívá podivnou nálepku. Milovníci léta mu nemohou přijít na jméno kvůli tomu, že zažene největší horka. Jiní plísní za to, že děti musejí do školy, další pak, že určitě přivede podzim a s ním plískanice a jiné nedobroty. Přitom jde o měsíc, který si naopak zaslouží nejvyšší uznání. Už kvůli tomu, že pracovití a nelíní sklízejí zasloužené plody přízně paní Přírody.

Vyprávět může třeba paní Helena z Karolínky. Její úroda rajčat v podhůří Javorníků je obdivuhodná.
„Letos se mi povedl i jeden kousek pro všechny dobré lidi, tohle je prostě srdce na dlani,“ ukazuje zajímavý výpěstek. Mimochodem na Valašsku v kraji poněkud, tedy poněkud hodně chladnějším než je Slovácko, zrají i hrozny.

„Sbíráme bílé, ale bude i červené, určitě ale ne dříve než za měsíc,“ těší se její choť Karel, první valašský vinař – pěstitel v naší zemi, který má doma i vinný sklípek.

Sladkými hrozny z „vinohradu na zdi“ se chlubí i šestiletá Stela z Provodova, ale i další pěstitelé z obce na pomezí Slovácka a Valašska. „Vezmu spolužákům do naší třídy,“ plánuje zhodnotit víkendový sběr šikovná prvňačka.

Poněkud jiné starosti se zpracováním asi nastanou pro paní Renatu z Holešova. Na zahradě jí dozrávají obrovské dýně. „Ještě se musím poradit s manželem a vůbec rodinou, co vlastně vznikne. Špatný nebývá třeba kompot, „přemýšlí paní Renata. Je ovšem čas.
„Určitě ještě měsíc, ale už teď mám problém s největší dýní vůbec pohnout, dlouhá nyní sedmdesát centimetrů, široká čtyřicet, uvidíme, jak to bude dál,“ dokládá další „majstrštyk“ moravských mistrů zahrad manžel Jaromír.

Příroda ale odměňuje právě v měsíci září i ty, kteří nepatří do velké rodiny pěstitelů.
„Já mám tento týden houbařské štěstí. V jeho polovině spousta bedel, teď jsme s tátou našli pro změnu pravé hřiby,“ paráda, těší se na hřibovou polévku i omáčku desetiletá Nikola ze Zlína.

Jinak houbařské zprávy jsou poněkud rozporuplné. V Hostýnských vrších prý stovky praváků, jinde sucho a ticho po pěšině. Dobré časy ještě přijdou, zní nadějně od Chřibů po Beskydy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x