Moravští cimbalisté okouzlili Čínu. Podíleli se i na zápisu do Guinessovy knihy rekordů

Foto: pořadatelé festivalu
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM, QUINGDAO - Moravský folklor okouzlil účastníky kulturního festivalu v čínském městě Quingdao. Tam se na elitní světovou soutěž ve hře na cimbál vydali na přelomu dubna a května mladí cimbalisté a jejich učitelé.

Předsedkyně cimbálové asociace České republiky Růžena Děcká přivezla do devítimilionového města u Žlutého moře své bývalé žáky ze ZUŠ Alfréda Radoka ve Valašském Meziříčí a vítěze soutěží tradičního Cimbalfestu. Od 26. dubna do 6. května předvedli v Číně nejen své umění ve hře na cimbál, ale reprezentovali i další aktivity sdružení.

Ve velké konkurenci ctižádostivých a velmi pracovitých soutěžících z Asie moravští cimbalisté zazářili. Kromě pěti prvních míst v sólové hře i v duetech si Matěj Číp odvezl titul absolutního vítěze soutěže. Není bez zajímavosti, že Matěj studuje jako první na světě hru na cimbál v USA, aktuálně v New Yorku na Berkeley College.

Skvělé výkony našich cimbalistů umocnily výborné nástroje z dílny Holák z Kozlovic a výborný výběr skladeb od baroka po současnost,“ uvedla po soutěži Růžena Děcká.

Růžena Děcká společně se studenty v Číně představila Mezinárodní festival cimbálu ve Valašském Meziříčí, prázdninové kurzy na Valašsku i netradiční setkání malých žáčků na akci Cimbál v pyžamu. Nechyběla ani živá hudební produkce valašského folkloru, který všechny okouzlil.

Naše teprve šestnáctileté soutěžící Johanka Demlová a Zuzanka Máchová prošly v rámci festivalu nečekaně velkou muzikální proměnou a užily si i proměnu v čínské princezny oděné do krásných šatů,“ dodala Děcká.

Podle jejích slov byla velkým zážitkem i čínská kuchyně a způsob stolování. Na závěr došlo i na vytvoření světového rekordu zapsaného do Guinessovy knihy rekordů.

Stejnou skladbu zahrálo najednou 423 hráčů, a to na čínské jangchiny, santury i naše cimbály. Bylo úžasné být součástí historického okamžiku,“ radovala se česká cimbálová prezidentka Děcká.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x