Muž nedbal varování před hrozbou požárů a rozhodl se pálit klestí. Oheň se ale vymkl kontrole

foto: HZS Zlínského kraje
KROMĚŘÍŽ – Vysoké teploty, sucho, ani varování meteorologů před hrozbou požárů neodradilo muže z Kroměříže před pálením klestí. Oheň se ale rychle vymkl kontrole a na místo musel přivolat hasiče.

I když meteorologové varují před možnými požáry, které mohou vznikat kvůli vysoké teplotě a dlouhodobému suchu, mnozí jejich výstrah nedbají. Právě jednání muže z Kroměříže je ukázkovým případem.

V neděli odpoledne se rozhodl za svou zahradou pálit hromadu odpadu ze zahrady. Škrtnul sirkami, chvíli šlo všechno podle plánu, ale potom se mu oheň vymkl z kontroly a začal se rychle šířit mimo ohniště. Muž sice měl připravený práškový hasicí přístroj, ale snaha o uhašení byla bezvýsledná. Prášek byl totiž na tento druh hašení neúčinný.

Na místo se nakonec sjeli profesionální i dobrovolní hasiči z Kroměříže, kteří požár během chvíle uhasili. Zasažena byla plocha o rozloze okolo 100 metrů čtverečných.

Na požářiště se následně dostavil vyšetřovatel hasičů. Ten neopatrnému muži na místě udělil blokovou pokutu.

Je nutné opět zopakovat, že hasiči v těchto suchých dnech nedoporučují rozdělávat oheň. Stačí chvilička neopatrnosti a z nedbalého zálesáka se může rychle stát žhář.

--> --> --> --> -->