Muž z Kroměříže přišel o více jak 700 tisíc! Policie radí: Chraňte si své peníze

Na matku si půjčil více jak milion, peníze prosázel. Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽSKO - V poslední době přibývá případů týkajících se podvodů a neoprávněných přístupů k počítačovému systému a nosiči informací. Oběťmi jsou jak mladší, tak i starší osoby. Případy řeší vyšetřovatelé napříč celým krajem, respektive celou Českou republikou. Co však je společné? Oběti přichází o větší finanční částky. Někdy bohužel i o celoživotní úspory.

Své o tom ví i jednasedmdesátiletý muž z Kroměříže. V polovině ledna jej kontaktoval neznámý člověk, který se vydával za pracovníka České spořitelny. Pod legendou přechodného nastavení limitu na jeho běžném účtu získal volající od staršího pána přístupová hesla. Posléze mu z účtu podvodník odčerpal finanční prostředky ve výši 735 tisíc korun. A není opravdu zdaleka sám. Podvedených přibývá!

Proto shrňme několik nejdůležitějších rad, které bychom měli dodržovat:

  • Zaujala Vás reklama, která láká na výhodnou investiční nabídku? Dávejte pozor! Nestahujte si žádné aplikace, díky nimž se podvodníci dostanou do Vašeho počítače. Pak už stačí, abyste se přihlásili například do Vašeho internetového bankovnictví a v ten moment má do něj přístup kromě Vás i cizí osoba.
  • Snaží se Vás někdo přesvědčit k nestandardním postupům, když něco prodáváte přes internet? Stůjte si za svým, kupující má platit přece Vám, ne vy jemu!  
  • Zvednete telefon a volající je pracovník banky nebo Vám dokonce střídavě volá banka a Policie ČR? Hlásí Vám, že Vaše peníze jsou v ohrožení a musíte postupovat podle jejich návodu, abyste o finance nepřišli? Pozor! Zaměstnanci banky ani Policie ČR tak nikdy nepostupují.
  • S nikým nesdílejte informace o platební kartě. Nikomu neposílejte ani fotokopie Vaší platební karty či osobních dokladů.
  • Při komunikaci na internetu buďte obezřetní! Nikomu nesdělujte hesla, přístupové kódy ani své osobní údaje. Neprozrazujte své majetkové poměry, informace o platebních kartách, ani telefonní číslo. Neotvírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy či neověřené odkazy v SMS nebo komunikačních aplikacích (např. Messenger, WhatsApp).

Ještě než se pro cokoliv rozhodnete, nechte si čas na rozmyšlenou a raději se poraďte se svými blízkými. V případě jakýchkoliv pochybností se můžete obrátit na Policii ČR. Buďte opatrní a chraňte si své peníze! Je totiž mizivá šance, že Vám je pak někdo vrátí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x