Muž z Morkovicka chtěl „výhodně“ investovat své úspory. Přišel o 700 tisíc

Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽSKO – I když policisté v poslední době neustále veřejnost varují před internetovými podvodníky, jejich rady evidentně nepadají na úrodnou půdu. „Napálit“ se nechal osmačtyřicetiletý muž z Morkovicka, který chtěl výhodně investovat své úspory. Místo toho přišel o bezmála 700 tisíc.

Internetové podvody, kdy se podvodníci snaží lstí dostat k úsporám důvěřivých lidí, jsou v poslední době stále častější.

Jsou případy, kdy je tito lidé sami osloví, mohou vystupovat jako bankovní úředníci nebo policisté. Lidem poté tvrdí, že jejich finance jsou v ohrožení, že musí peníze okamžitě převést na jimi uváděný účet nebo je vložit do bitcoinmatu. Je to lež! Úředníci ani policisté tímto způsobem nejednají,“ uvedla policejní mluví Barbora Balášová.

Další situace jsou například ty, kdy lidé něco prodávají a osloví je údajný zájemce o nabízené zboží.

Po prodejci žádá, aby přešel na odkaz, který se tváří, že je jako od České pošty či dopravní společnosti. Prodejce v domnění, že se dostane na provedenou úhradu za zboží, odkaz otevře a postupuje podle pokynů. Zadá hesla do internetového bankovnictví a podvodník má tímto přístup k jeho financím,“ pokračovala Balášová.

Poškozené také často zláká reklama k „výhodné“ investici. Právě to se nedávno stalo osmačtyřicetiletému muži z Morkovicka, kterého na internetových stránkách zaujala reklama o výhodném investování. Přešel na uvedený odkaz, kde vyplnil své osobní údaje a číslo mobilního telefonu.

Poté jej zkontaktoval muž, který jej vyzval k zaplacení registračního poplatku ve výši pět tisíc sto padesát korun. Následně si měl muž do počítače i svého mobilního telefonu nainstalovat vzdálený přístup ANYDESK a další aplikace WISE, REVOLUT, BINANCE, což udělal. Poté se přihlásil do svého internetového bankovnictví,“ sdělila policejní mluvčí.

Následně byly z jeho účtu neoprávněně převedeny různé částky na několik účtů včetně zahraničních obchodníků s kryptoměnami. Poškozený tak přišel celkově o bezmála 700 tisíc korun.

Policisté proto veřejnost nabádají k obezřetnosti. „Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače,“ uzavřela Barbora Balášová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x