Muže na Valašsku zasáhl blesk, na místě zemřel. Víte, jak se správně chovat při bouřkách?

Ilustrační foto (ZZS ZK)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Přichází období, kdy naše území častěji sužují bouřky. Zásah blesku může způsobit přechodná, někdy i trvalá poškození zdraví, a může mít i fatální následky. Přesně to se bohužel ve Zlínském kraji stalo před několika dny.

Záchranáři zdravotnické služby z valašskomeziříčské oblasti vyjížděli k muži, kterého s největší pravděpodobností zasáhl blesk.

Bohužel přes veškeré jejich úsilí se pacienta nepodařilo zachránit a svým zraněním na místě podlehl,“ informovali záchranáři ZZS ZK na svém webu.

Jestliže budete někdy v přítomnosti člověka zasaženého bleskem, dbejte při poskytování pomoci nejprve na své bezpečí a až poté volejte tísňovou linku 155.

Na lince 155 jsou zkušení operátoři, kteří vás v tom nenechají samotné a krok po kroku vás situací provedou do doby příjezdu záchranářské posádky na místo. Pamatujte ale, že přibližně ve třetině případů způsobí zásah zástavu dechu a srdce. V takovém případě je nutné zahájit resuscitaci,“ uvádí záchranáři.

Příznaky po zásahu bleskem mohou být rozmanité. Od zástavy dechu a oběhu s nutností resuscitovat, přes ztrátu paměti, přechodné oslepnutí či hluchotu nebo různé další neurologické obtíže. Blesk může způsobit i popáleniny a závažná vnitřní poranění.

Jsou však popisované i stavy po zásahu, kdy se zasažený tzv. oklepal a zásah přežil bez následků, jen s posttraumatickou stresovou poruchou. Typicky se po zásahu bleskem na kůži vyskytují popáleniny např. od kovových součástí oblečení či šperků a tzv. Lichtenbergovy obrazce, jako když mráz kreslí na okno,“ popisují záchranáři časté následky zásahu bleskem.

Pokud vás bouřka nečekaně zastihne, snažte se co nejrychleji schovat ideálně do budovy chráněné hromosvodem nebo do automobilu. Jestliže jste v přírodě, snažte se vyhledat hustý les nebo nízký porost. „V případě, že se není kam bezpečně schovat a pohybujete se ve volném prostoru, udržujte ve skupině rozestupy minimálně několik metrů a dřepněte si,“ radí záchranáři.

V žádném případě se však neschovávejte pod převisy nízkých skal, do malých jeskyní ani do stanu. Neopírejte se o zdi či skalní stěny, nelehejte si na zem, nedělejte dlouhé kroky, neběhejte, neplavte, neplujte v loďkách a neprovozujte žádné vodní sporty.

Při bouřce se pokud možno vyhněte otevřenému terénu a vyvýšeným místům. Neschovávejte se pod osamělé stromy, sloupy či vysoké konstrukce a v okraji lesa. Vhodným úkrytem nejsou ani místa poblíž vodních ploch, potoků a na podmáčené půdě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x