Muzeum Františka Skopalíka ukazuje, jak se vařilo v průběhu staletí

Foto: televize TVS
HULÍN - Jak se měnila skladba jídel i kuchyňské náčiní v průběhu staletí, ukazuje unikátní výstava v Muzeu Františka Skopalíka v Záhlinicích. Pouť do historie gastronomie začíná v temném středověku a přivede vás zpět až do devadesátých let 20. století.

Díky výstavě s všeříkajícím titulem – Jak se vařilo v průběhu staletí – se dozvíte nejen to, jak vařívaly naše babičky a jejich babičky. Díky historickému exkursu v Muzeu Františka Skopalíka v Záhlinicích se dozvíte i řadu zajímavostí z dob mnohem dávnějších. Zjistíte například, jak se lišila prostá strava středověkých venkovanů a jejich velmožů, nebo čím evropské stoly obohatily zámořské objevy.

Autorem výstavy je paní Pavla Hradilová ze Zlína. Máme hodně půjčených věcí nejen od jednotlivců nebo z našich sbírek, ale taky z její sbírky. Hodně nás podpořilo také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Muzeum Kroměřížska v Kroměříži,“ uvedla k původu výstavy programová pracovnice Muzea Františka Skopalíka v Záhlinicích Václava Navrátilová.

Vitríny záhlinického muzea nabízí průřez kuchyňským nádobím v průběhu staletí. Zaujmou i recepty středověkých omáček k veverčímu masu a nejstarší české kuchařky. Mezi exponáty najdete i některé opravdové rarity.

Takovou specialitkou je například skříňkový robot z přelomu 50. a 60. let. Je kompletní včetně doprovodné publikace a podařilo se mi ho zapůjčit úplnou náhodou. Když to srovnáte s tichými roboty, které máme dnes na kuchyňské lince, tak ten vývoj jde vskutku rychle kupředu,“ usmívá se Václava Navrátilová.

Velmi povedenou výstavu Jak se vařilo v průběhu staletí můžete v Muzeu Františka Skopalíka v Záhlinicích navštívit až do 27. září.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x