Muzeum Kroměřížska láme rekordy návštěvnosti, letos láká na interaktivní výstavy

Návštěvníky v loňském roce nejvíc lákala interaktivní výstava Dotýkat se exponátů přikázáno! Foto: Muzeum Kroměřížska
KROMĚŘÍŽ – Muzeum Kroměřížska má za sebou velmi úspěšnou sezónu. Loni přilákalo 35 tisíc návštěvníků. A už teď představuje program na letošní rok. Přibyde interaktivních výstav a představí taky unikátní bronzový poklad s výjimečným příběhem.

V uplynulém roce si do Muzea Kroměřížska našlo cestu 35 tisíc návštěvníků, kteří měli možnost zavítat do tří objektů – hlavní budovy na Velkém náměstí v Kroměříži, Muzea v přírodě Rymice a Větrného mlýna ve Velkých Těšanech. Loňská návštěvnost s přehledem pokořila rok 2022, kdy muzeum přivítalo o 7 tisíc příchozích míň.

Z těchto rostoucích čísel máme velkou radost. Dokonce jsme překonali předkovidovou návštěvnost z roku 2019, kdy tyto naše tři objekty navštívilo přes 22.000 turistů. Nejnavštěvovanějšími výstavami se loni staly Dotýkat se exponátů přikázáno! a Učitel a žák. Max Švabinský a Antonín Marek Machourek. Ze stálých expozic k největším tahákům patří Poklady staré půdy, Památník Maxe Švabinského a Historie ukrytá pod dlažbou města,“ zhodnotila ředitelka muzea Martina Miláčková.

K nejúspěšnějším akcím v Kroměříži patřila Noc muzeí, program pro děti V muzeu to mravenčí a vánoční akce. V Muzeu v přírodě Rymice to byl Den řemesel a vánoční jarmark,“ dodává.

Na úspěch chce muzeum navázat i letos, esem v rukávu má být zajímavý a netradiční program. Sezónu odstartují dvě výstavy, které se věnují umění. Ta první – Evropa z ptačí perspektivy (2. 2.–17. 3. 2024) – představuje 12 evropských zemí prostřednictvím dronových fotografií Tomáše Neuwirtha.

K vidění budou i takové turistické perly, k jakým patří například klášter Mont Saint Michel nacházející se na přílivovém ostrově v Dolní Normandii ve Francii nebo alpské jezero Bled se stejnojmenným ostrovem a kostelem ve Slovinsku,“ zve Miláčková. Na výstavu potom naváže další, tentokrát s názvem Barevné světy Tomáše Vosolsobě (1. 3.–2. 6. 2024).

Následovat bude interaktivní program Někdo to rád sušené (12. 4.–22. 9. 2024). „Představí unikátní historické exponáty, které budou doplněny hravými interaktivitami, například modelem zmenšené tradiční sušárny ovoce,“ upřesnila kurátorka Martina Václaviková.

Že muzeum myslí i na děti, dokládá připravovaný program na letní prázdniny Zábaviště pro sviště (14. 6.–1. 9. 2024). Interaktivní výstavu pro malé návštěvníky doplní ilustrace Venduly Hegerové. „Herny jsou zaměřené na různá témata tak, aby se zde zabavilo každé dítě. Spojuje se zde chytrá zábava, tvoření a pohyb. Děti se mohou těšit na sviští dráhu, fotokoutek Zvěřinec, balonkoviště či obří leporelo,“ naznačila jedna z kurátorek Kateřina Mozgová.

Historii chovu moravského teplokrevníky na Kroměřížsku zmapuje podzimní výstava Naše koně (20. 9.–1. 12. 2024). Ta návštěvníky provede nejen historií těchto krásných zvířat a jejich významných majitelů, ale představí taky způsoby sedlání a zapřahání a součástí výstavy bude taky typický kočár.

Na podzim Muzeum Kroměřížska představí i stěžejní akci letošního roku. Jde o výstavu Hradisko u Kroměříže. Pevnost z doby bronzové (11. 10. 2024–16. 3. 2025), která je vyvrcholením několikaletého výzkumu zdejší lokality.

V době bronzové zde vzniká nížinné opevněné sídliště, které se stává politickým, náboženským a obchodním centrem střední Moravy. Dokládají to tři bronzové poklady. Poslední z nich je jedním z nejbohatších moravských hromadných nálezů. Obsahuje přes 850 předmětů o celkové váze 40 kg. Veřejnost poprvé uvidí všechny tři depoty pohromadě,“ uvedla jedna z kurátorek Lenka Pěluchová.

Program letošního roku zakončí výstava Ondřeje Olivy Objekty (13. 12. 2024–2. 3. 2025). Vizuálně zajímavá díla mají okouzlit i běžného diváka. V současné době vytváří Oliva pro Kroměříž památník biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna.

Kromě zmíněných výstav ale muzeum připravuje taky jednodenní akce. Už tradičně se připojí k Noci muzeí nebo Noci vědců. Muzeum v přírodě Rymice potom přivítá návštěvníky na Dni řemesel nebo vánočním jarmarku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x