Na brodské nádraží přijel unikátní Legiovlak. Zaveze vás zpět v čase do ruské občanské války

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Jak se žilo vojákům během ruské občanské války, ukazuje unikátní Legiovlak. Ten aktuálně najdete na první koleji na nádraží v Uherském Brodě.

Vydat se proti proudu času až do historie ruské občanské války mezi lety 1918 -1920, kdy na Transsibiřské magistrále probíhaly válečné operace československých legií, můžete nyní v Uherském Brodě. A to díky Legiovlaku, který je speciálním projektem Československé obce legionářské.

Posádka, která vás po vlaku provede a nabídne odborný výklad, je rovněž česko-slovenská – představuje 5 členů, kteří ve vlaku žijí i spí.

Ze strany personálu vlaku to není jenom o provádění návštěvníků a orientaci v historii, ale posádka musí znát vlak dobře i technicky, provádí se drobná údržba. Jednotliví členové posádky musí umět také vařit, protože je třeba, aby se vždy někdo staral i o plné břicho ostatních členů. Dále je zapotřebí ostraha, protože není možné nechat vlak bez dozoru, máme tu přece jen vystavené vzácné exponáty,“ uvedl Jiří Miller z České obce legionářské.

Vlak je otevřen od 8 do 18 hodin ve všední dny a od 9 do 19 hodin o víkendu. Komentované prohlídky jsou zdarma a začínají vždy v celou hodinu. Na první koleji najdete odstavených 15 vagonů v čele s parní lokomotivou.

Formou železničních vagonů představujeme různé aspekty života našich legionářů. Návštěvníci se tady mohou setkat s ubytovacími vozy i vozy, které tvořily technické zázemí našich legií, až třeba po improvizovaný obrněný vagon,“ dodal Jiří Miller.

V Uherském Brodě bude Legiovlak až do neděle 31. července, následně zavítá do Brumova-Bylnice, kde bude návštěvníkům k dispozici další týden, pak Zlínský kraj na čas opustí. Vrátí se ale znovu v září, kdy přijede do krajského města.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x