Na cyklostezce Bevlava panuje čilý turistický ruch

Cyklostezka Bevlava. Foto: Jan Zainer
VALAŠSKÉ KLOBUCKO - Cyklostezka Bevlava je turisticky oblíbenou výletní trasou a také vyhledávanou spojnicí mezi Českem a Slovenskem. To dokazuje sčítání cyklistů, které se uskutečnilo v úseku mezi Valašskými Klobouky a Brumovem-Bylnicí od července do listopadu 2020.

Na cyklostezce Bevlava vznikl v roce 2020 čilý ruch. Sčítač umístěný mezi Valašskými Klobouky a Brumovem-Bylnicí napočítal 36 390 návštěvníků, a to za období od 1. července do 21. listopadu 2020, kdy zde byl umístěn. Za celý rok lze dopočítat, že cyklostezkou mohlo projet přes 60 000 lidí. Nejfrekventovanějšími dny byly neděle. Rekord padl v neděli 2. 8. 2020, kdy cyklostezkou v tomto úseku projelo 946 návštěvníků.

Sčítač započítal pohyb návštěvníků v obou směrech, nerozlišoval cyklisty, běžce, chodce či bruslaře. „Cyklostezka Bevlava se stala oblíbenou výletní trasou obyvatel Valašských Klobouk i Brumova-Bylnice. Splnil se také sen bezpečného propojení obou měst. Řada lidí využívá cyklostezky k cestám do práce a volnočasovým aktivitám,“ uvádí Eliška Olšáková, starostka Valašských Klobouk.

V sezóně 2020 jsme zaznamenali velký zájem turistů, kteří ihned využili propojení české a slovenské strany k přeshraničním výletům. Až se hranice opět otevřou, z Valašského Klobucka se cyklostezkou Bevlava dostanete do slovenského Pováží, pouze 4 km přes státní hranici musíte jet po silnici. Navazující Vážská cyklomagistrála vás zavede až do Trenčína či Piešťan, doplňuje Kamil Macek, starosta Brumova-Bylnice.

Název dálkové mezinárodní cyklostezky Bevlava je odvozen od tří řek, Bečvy, Vláry a Váhu, jejichž povodí má cyklostezka v budoucnu propojit. V současné době Bevlava nabízí 35 kilometrů trasy, která se napojuje na dvě další cyklostezky – Bečvu a Vážskou cyklomagistrálu. Bevlavu si díky mírnému profilu trasy užijí i rodiny s dětmi či aktivní senioři. Podél cyklostezky jezdci naleznou také řadu kulturních památek a zajímavostí – lidové dřevěnice a secesní stavby Huberta Gessnera z konce 19. století ve Valašských Kloboukách, židovský hřbitov či hrad Brumov v Brumově-Bylnici nebo Sklářskou naučnou stezku Svatý Štěpán – Sidonie ve Vlárském průsmyku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x