Na dětskou zimní olympiádu vyrazí za Zlínský kraj výprava čítající 104 lidí

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celkem 76 mladých sportovců, 26 trenérů a dva vedoucí čítá výprava, která bude Zlínský kraj reprezentovat na Hrách IX. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky. Ty se uskuteční od 19. do 24. ledna 2020 v Karlovarském kraji, server Zlin.cz o tom informoval Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Sportovní ošacení, akreditační karty, informační brožury i veškeré potřebné organizační informace k olympiádě předali trenérům na krajském úřadě pracovníci odboru školství, mládeže a sportu. Mezi trenéry zavítal také krajský radní Miroslav Kašný, který má ve své gesci oblast mládeže a sportu.

„Chtěl bych popřát našim mladým sportovcům, aby si zimní olympiádu užili, aby se jim podařilo zúročit náročnou přípravu a dosáhnout výsledků podle svých představ a aby zde navázali nová přátelství. Zároveň bych rád poděkoval trenérům za to, že své svěřence na tuto prestižní akci dobře připravili, a také všem, kdo se podíleli na organizačním zajištění výpravy Zlínského kraje,“ uvedl radní Miroslav Kašný.

O pořadatelství zimní olympiády v Karlovarském kraji se podělí města Karlovy Vary, Boží Dar, Cheb, Mariánské Lázně, Ostrov a Sokolov, sportovci budou ubytovaní také v Jáchymově. Na programu her bude celkem 12 disciplín: akrobatické lyžování, alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, hra na elektronické klávesové nástroje, karate, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, rychlobruslení, šachy a snowboarding. Organizátoři očekávají příjezd téměř dvou tisícovek sportovců a trenérů z celé republiky.

Výprava Zlínského kraje vyrazí na západ Čech v silné sestavě. „Máme ve svých řadách několik mistrů republiky ve svých kategoriích. Všichni členové naší výpravy jsou však na stejné startovní čáře a budeme bojovat jako jeden tým,“ ujistil Tomáš Duda, vedoucí oddělení mládeže, sportu a rozvoje lidských zdrojů krajského úřadu, který je jedním z vedoucích výpravy. Zlínská výprava si nejvíce věří v karate, krasobruslení, šachu a hře na klávesové nástroje. Má však i jeden sen. „Vysněným cílem je zisk medaile v ledním hokeji,“ prozradil Tomáš Duda.

Vlajkonošem výpravy Zlínského kraje bude Marek Fiurášek, bývalý reprezentant České republiky v severské kombinaci. Ten se představil na olympiádě v Naganu v roce 1998, kde pomohl českému týmu k osmému místu v závodě družstev.

Olympiáda dětí a mládeže je pořádána pro sportovce do 18 let. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci si zde prožijí zapálení olympijského ohně, složí olympijskou přísahu a ti nejúspěšnější si vychutnají medailové ceremoniály. Soutěž, jež je největší sportovní akcí svého druhu u nás, je projektem Českého olympijského výboru, který si pro spolupráci s pořádáním her vybírá jednotlivé kraje. Celkově se od roku 2003 uskutečnilo již devět letních a osm zimních olympiád. Zlínský kraj hostil olympiádu hned dvakrát – v roce 2008 zimní a v roce 2013 letní.

Zlínský kraj se na této akci pravidelně podílí již od samého začátku v roce 2003. Zabezpečuje organizaci krajské výpravy, její dopravu, ubytování či sportovní oblečení pro její členy. Nominace mladých sportovců mají v kompetenci jednotlivé krajské sportovní svazy, případně pověřené sportovní kluby.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x