Na Lopatě jen na lopatě. Rozpaky milovníků zimních sportů v Bílých Karpatech

Mikulčin vrch. Foto: zlin.cz
MIKULČIN VRCH - V časech už opravdu poměrně dávno minulých se tam shromažďovalo lyžímilné Slovácko a Kopanice. O sněhových dělech nebylo ani zdání, zima ale bývala, co se dávek bílé peřiny týče, před půlstoletím daleko štědřejší. Na svahy kolem Mikulčina vrchu do osmisetmetrové výšky se jezdívalo zdaleka nejen z blízkého Uherského Brodu.

Soňa Sýkorová ze Ski centra Bílé Karpaty ovšem odhaluje realitu letošní zimy.

„Zdražily energie a my jsme tuto sezónu ani nezahájili. Spoléhali jsme jen na přírodní sníh a toho nebylo, a ani momentálně není, dostatek v tom množství, abychom upravili sjezdovku Na Lopatě a spustili vleky.“

Přitom nejenom tato, ale i další sjezdovka zvaná Myšáčka bývaly opravdu hodně plné. Důkaz?

„Pamatuji si, jak v zimě zdejší lyžařský oddíl lákal na sobotní a nedělní zájezdy právě do téhle destinace. Nebylo to nejblíže, cesta trvala přes hodinu, ale zájem byl veliký,“ vypráví třeba Zdeněk Mezík ze 70 kilometrů vzdáleného Kyjova s tím, že sjezdové lyžování sice nebylo tak populární jako je dnes, ale ti, kteří to na sjezdovkách uměli, byli zdrojem obdivu.

Dnes je pohled v nadmořské výšce téměř 800 metrů poměrně skličující. Na šestisetmetrové sjezdovce Lopata se příznačně prohánějí malé děti na bobech a takzvaných lopatách. Kapacity ubytování sice jsou, plno ale rozhodně na okolních chatách a penzionech není, přitom jde o nádherné přírodní scenerie.

Momentálně tedy pro ty, kteří se rádi projdou. Ani běžkařské tratě v údolí teď jaksi nejsou k mání.

Pokud tedy v současných oblevných časech touží příznivci zimních sportů po lyžování, mají paradoxně daleko lepší podmínky o 400 metrů nadmořsky níže, tedy ve Filipově, Osvětimanech anebo na Stupavě, anebo mohou rozjet prkénka ve Zlíně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x