Na skok za ušáky. Králičí hop získává na popularitě

Králíčí Hop baví všechny generace. Foto: Klub Králičí Hop, zlin.cz
ZDOUNKY, KROMĚŘÍŽ - Barevná podívaná, občas zasloužený potlesk diváků a taky údiv nad tím, co všechno malí "sportovci" dovedou. To je králičí hop, pozoruhodná sportovní disciplína, při které drobní králíci skáčou přes překážky na speciálním parkuru, ale taky třeba do výšky či do dálky. Tohle stojí za pozornost. Už proto, že termínová listina je až překvapivě nabitá a další akce se koná tuto sobotu ve Zdounkách, kde ji má na starost odborník a předseda tamní organizace Českého svazu chovatelů Jiří Svítil.

Naposledy byly závody k vidění na kroměřížském výstavišti coby doplněk výstavy Floria léto 2023. Jak se povedly?

My jsme je pojali mimo jiné jako kvalifikaci na mistrovství republiky v příštím roce, závodilo se dva dny, jen při zmíněné kvalifikaci jsme měli 280 startů. Našli jsme velmi dobré podmínky, byli jsme spokojeni.

Pane Svítile, jak dlouhá je historie téhle unikátní sportovní záležitosti?

U nás se závodí jedenáct let, tedy po dobu, co existuje naše organizace Klub králičího hopu. Díky naší zakladatelce paní Šípové se povedlo přivést disciplínu i s pravidly k nám. A to ze Švédska, kde se závody konají už přes 40 let.

Přivírám oči a přirovnávám k parkuru s ušlechtilými koňmi, co vy na to?

Naprosto správně, králičí parkur je ale jen jedna z disciplín. Závodíme taky na rovině a ve skocích do dálky a do výšky.

Tak mne napadá, kolik takový drobný králík skočí do výšky? Dvacet, třicet centimetrů?

To byste byl takříkajíc z laciného kraje. Rekord máme 107 centimetrů.

Určitě se závodí podle kategorií…

Tady to byla střední, těžká a elitní třída.

Aha a teď k vlastním králíkům, tak jak je tu vidíme s jejich závodním doprovodem, tohle asi nebudou pětikiloví vykrmení macci, že ne?

Z devadesáti pěti procent jsou to dlouhodobě vyšlechtění sportovní králíci. Jde o dovoz i z našich šlechtitelských stanic. Samozřejmě jsou drobní, ale šikovní jsou tedy moc. Stejně jako jejich vedení, což třeba tentokrát byly ponejvíce mladé ženy a dívky.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x