Na tradiční slováckou kuchyni se ve Skanzenu Rochus stály dlouhé fronty

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už poosmé se v Uherském Hradišti uskutečnil Slovácký festival chutí a vůní. Přehlídka tradičních pokrmů a nápojů z našeho regionu přilákala tentokrát do Skanzenu Rochus neuvěřitelné množství návštěvníků.

Jen velmi pomalu ubíhalo návštěvníkům gastrofestivalu čekání ve frontě před pokladnou. Hezké sobotní počasí jich na akci, kterou spolupořádají Skanzen Rochus a Region Slovácko, přilákalo na dva a půl tisíce. Odměnou za trpělivost jim bylo jednadvacet stánků s tradičními pochutinami, které geograficky pokryly prakticky celé Slovácko.

Tušili jsme, že ze strany návštěvníků o tuto akci zájem bude, protože jsme měli velké ohlasy třeba i ve facebookovém prostředí, ale takovou frontu jsem opravdu nečekala,“ neskrývala překvapení Veronika Friedlová z pořádajícího Regionu Slovácko.

Festival chutí a vůní je specifický především tím, že je striktně zaměřený na tradiční pokrmy. Nenajdete tady žádné hamburgry, pizzu ani hranolky. Každý ročník gastropřehlídky se navíc zaměřuje na jeden specifický produkt.

Téma letošního ročníkujsou švestky, nebo, jak říkáme tady na Slovácku, trnky. A je fajn, že spousta prodejců tomu přizpůsobila svůj sortiment, takže tady najdeme spoustu specialit, do kterých jsou trnky zahrnuté,“ pokračovala Veronika Friedlová.

Návštěvníci Skanzenu Rochus si tak pochutnávali především na ovocných koláčích a buchtách, patentech nebo chlebových plackách s povidly a samozřejmě došlo i na slivovici. Vzrůstající obliba festivalu jen dosvědčuje, že zachovávání tradic je stále důležité.

Jestliže se tradice dochovaly až do dnešní doby, tak jsme povinni o ten odkaz dál pečovat a předat jej dalším generacím. Vzrůstající počet návštěvníků je jasným důkazem, že to naráží na úrodnou půdu a že jsme schopni si hýčkat to, co tady zůstalo po našich předcích,“ myslí si starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Celodenní program na Rochusu zpestřilo kulturní vystoupení dětského folklorního souboru Dolinečka a cimbálové muziky Dolinka ze Starého Města. Organizátoři nezapomněli ani na ty nejmenší. Děti se mohly projet na ponících a zapojit se do celé řady soutěží.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x