Na umělecké prvky v zahradách mají návštěvníci rozdílné názory

Konference se věnovala umění v zahradách. Foto: Zlínský kraj
KROMĚŘÍŽI - V Kroměříži se uskutečnila odborná konference zaměřená na současné umění v zahradách. Pro někoho totiž mohou být tyto objekty rušivým prvkem.

Při příležitosti 30. výročí založení Klubu UNESCO Kroměříž se v přednáškovém sále Květné zahrady uskutečnila odborná konference. Ta se věnovala dočasné umělecké intervenci a jejímu vlivu na historický kontext a hodnoty památek zahradního umění.


„Já osobně si myslím, že zahrady povznášejí ducha, což je v dnešní době více než potřeba. Jsem ráda, že se můžeme zamyslet nad tím, jakým způsobem se dá propojit umění a zahrady. Zvlášť tady v Kroměříži, která patří na seznam UNESCO, je důležité, abychom dali prostor odborníkům, kteří tuto problematiku probírají ze všech stran“ vysvětlila radní Zlínského kraje Zuzana Fišerová.

Na konferenci nechyběli zástupci odborné i laické zainteresované veřejnosti, majitelé a správci historických zahrad i studenti odborných škol. Účastníkům byly navíc předloženy výsledky ankety, ve které byli občané z široké veřejnosti dotazováni, jak vnímají moderní umění právě v Podzámecké nebo Květné zahradě v Kroměříži.

„Někdo tyto prvky vnímal rušivě, a to z toho důvodu, že si třeba nemohl vyfotit zámek nebo park tak, jak by chtěl. Na druhou stranu ale tyto umělecké prvky prostor oživují. Debatovalo se na toto téma skutečně ze všech stran,“ dodala Zuzana Fišerová.

Názory veřejnosti i výsledky diskuse se promítnou právě do místních zahrad. Důležité totiž je, aby tu byli návštěvníci spokojení a rádi se do areálů vraceli.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x